Šunka u kruhu: kraljica uskršnjeg stola

Sandra Simunovic/PIXSELL
Šunka u kruhu je rado viđen gost svakog blagdanskog stola, a mi vam donosimo recept za nešto drugačiju, ali svejedno preukusnu, verziju
Vidi originalni članak

Sastojci:

NADJEV:

  • 5 tvrdo kuhanih jaja
  • 400 g rolane šunke
  • 100 g hrena
  • 250 ml vrhnja za kuhanje 
  • 200 g pršuta

KRUH:

  • 300 g brašna 
  • 2 dcl toplog mlijeka
  • Pola vrećice kvasca
  • Žličica šećera
  • Žličica soli
  • 1 žlica kiselog vrhnja 
  • Žličica ulja
  • Jaje za premazivanje

Priprema:

Prvo 200 g rolane šunke narežite na tanke šnite. Preostalih 200 g sameljite (u sjeckalici ili blenderu) pa dodajte hren, vrhnje za kuhanje i jedno kuhano jaje. Još malo smiksajte da se sve poveže. Dobit ćete smjesu sličnu pašteti. 

Brašno uspite u posudu u kojoj ćete mijesiti kruh i napravite rupu u sredini. U toplo mlijeko stavite žličicu šećera i kvasac pa ostavite da kvasac nadođe.

Smjesi dodajte brašnu, kao i sol, kiselo vrhnje i ulje. Mijesite par minuta. Prekrijete krpom i ostavite tijesto 20-ak min na toplom. 

Kad je tijesto odstajalo, prebacite ga na površinu koju ste posuli brašnom. Razvijte ga u pravokutnik debljine 1 cm.  Na sredinu tijesta posložite cca 6 kriški pršuta, na pršut poslažite tanko rezanu šunku, pa premažite smjesom od hrena i šunke i posložite 4 kuhana jaja u niz.

Kruh pažljivo zarolajte pa ga okrenite neka vam rubovi budu dolje da se ne razdvoji prilikom pečenja a krajeve dobro zatvorite kako ne bi curio nadjev. Kruh pokrijete krpom i ostavite 10 minuta na toplom da odmori. 

Kruh premažite umućenim jajetom i pecite 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. 

Originalni recept možete pronaći na missgastro!

 

Posjeti joomboos.24sata.hr