Sutra nema škole: Kreće štrajk!

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Sandra Simunovic/PIXSELL
Sutra počinje cirkularni štrajk u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Vlada je odbila zahtjev sindikata hrvatskih učitelja za povećanjem plaća. Ministrica Divjak je zamolila učenike i roditelje za strpljenje.
Vidi originalni članak

Za hrvatske đake sutra nema 'klasične' škole. Vlada Republike Hrvatske odbila je zahtjev sindikata hrvatskih učitelja za povećanjem plaća. Vlada je sindikatu ponudila povećanje dodatka od 2 posto od listopada i 2 posto od lipnja sljedeće godine. To je sindikatu bilo neprihvatljivo pa su prijedlog odbili. Prosvjetari su tražili povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, piše 24sata.

Najavili su da od sutra počinje cirkularni štrajk, što znaći da će prvi dan svi prosvjetari i učitelji u svim školama u Hrvatskoj biti u štrajku, a nadalje će svaki dan u štrajku biti po nekoliko županija.

Sanja Šprem, iz sindikata hrvatskih učitelja, pozvala je roditelje da imaju razumijevanja prema učiteljima:

"Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj."

Ministrica Blaženka Divjak je, također, pozvala roditelje na strpljenje:

Your browser doesn’t support HTML5 video

"Na prvom mjestu je sigurnost djece i prava i interesi učenika. Molim roditelje i učenike za strpljenje i razumijevanje, da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Ravnatelji su dobili upute što i kako postupati i da budu vrata škole uvijek otvorena. Trebaju organizirati rad, koji je moguće organizirati, za djecu", rekla je ministrica.

Ministar Aladrović rekao kako vlada nema financijskih mogućnosti ugoditi sindikatima:

"Mi smo preko 500 milijuna kuna ove godine izdvojili samo na plaće. Ova ponuda značila je dodatnih 320 milijuna kuna. Štrajk nije ugodan Vladi, ali moramo biti svjesni fiskalnih i financijskih mogućnosti. Mi smo pokazali volju i želju riješiti ovaj problem, ali sindikati to nisu prihvatili".

 

Pratite nas jer ćemo vas izvijestiti o tome kako će ravnatelji škola organizirati 'nastavu' i tko će prije popustiti, sindikat ili vlada.

 

Krenule su prijave za prvi hrvatski hip hop talent show - Rap Camp. Prijavi se i postani rap zvijezda, od rime napravi ime i osvoji ugovor u vrijednosti od 100.000 kuna. Požuri, jer prijave traju do 14. listopada.

Posjeti joomboos.24sata.hr