Prvi 1326 pregleda 09. listopada 2019.

Sutra nema škole: Kreće štrajk!

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Sandra Simunovic/PIXSELL

Sutra počinje cirkularni štrajk u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Vlada je odbila zahtjev sindikata hrvatskih učitelja za povećanjem plaća. Ministrica Divjak je zamolila učenike i roditelje za strpljenje.

Za hrvatske đake sutra nema 'klasične' škole. Vlada Republike Hrvatske odbila je zahtjev sindikata hrvatskih učitelja za povećanjem plaća. Vlada je sindikatu ponudila povećanje dodatka od 2 posto od listopada i 2 posto od lipnja sljedeće godine. To je sindikatu bilo neprihvatljivo pa su prijedlog odbili. Prosvjetari su tražili povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, piše 24sata.

 | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL

Najavili su da od sutra počinje cirkularni štrajk, što znaći da će prvi dan svi prosvjetari i učitelji u svim školama u Hrvatskoj biti u štrajku, a nadalje će svaki dan u štrajku biti po nekoliko županija.

Sanja Šprem, iz sindikata hrvatskih učitelja, pozvala je roditelje da imaju razumijevanja prema učiteljima:

"Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj."

Ministrica Blaženka Divjak je, također, pozvala roditelje na strpljenje:

"Na prvom mjestu je sigurnost djece i prava i interesi učenika. Molim roditelje i učenike za strpljenje i razumijevanje, da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Ravnatelji su dobili upute što i kako postupati i da budu vrata škole uvijek otvorena. Trebaju organizirati rad, koji je moguće organizirati, za djecu", rekla je ministrica.

Ministar Aladrović rekao kako vlada nema financijskih mogućnosti ugoditi sindikatima:

"Mi smo preko 500 milijuna kuna ove godine izdvojili samo na plaće. Ova ponuda značila je dodatnih 320 milijuna kuna. Štrajk nije ugodan Vladi, ali moramo biti svjesni fiskalnih i financijskih mogućnosti. Mi smo pokazali volju i želju riješiti ovaj problem, ali sindikati to nisu prihvatili".

 

Pratite nas jer ćemo vas izvijestiti o tome kako će ravnatelji škola organizirati 'nastavu' i tko će prije popustiti, sindikat ili vlada.

 

Krenule su prijave za prvi hrvatski hip hop talent show - Rap Camp. Prijavi se i postani rap zvijezda, od rime napravi ime i osvoji ugovor u vrijednosti od 100.000 kuna. Požuri, jer prijave traju do 14. listopada.

 | Autor:

Tvoja reakcija?