Tjestenina sa sirom po receptu Gennara Contalda
Sastojci:
- 30 g maslaca
- 400 g tjestenine
- morska sol
- svježe mljeveni papar
- 150 g kuhane šunke
- 80 g fontina sira
- 80 g dolcelatte sira
- 80 g taleggio sira
- 60 g parmezana
- 40 g oraha
- 20 g krušnih mrvica
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 °C. Kalup za pečenje veličine 20 cm premaži s malo maslaca. Tjesteninu kuhaj u velikom loncu u slanoj vodi samo nekoliko minuta - nastavit će se kuhati u pećnici pa je važno da se zaista samo malo omekša.
U međuvremenu nareži šunku na kockice i ugrubo nasjeckaj sireve. Rastopi maslac u velikoj tavi i umiješaj šunku. Prži otprilike minutu, makni posudu s vatre, a zatim dodaj nasjeckane sireve i ostavi da se rastope, povremeno miješajući.
Procijedi tjesteninu i dodaj ju umaku. Po potrebi, dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Tjesteninu prebaci u posudu za pečenje, obilnoj ju pospi parmezanom i paprom. Sitno nasjeckaj orahe i stavi ih u zdjelicu s krušnim mrvicama i žlicom ulja, sve dobro pomiješaj, pa pospi po tjestenini.
Tjesteninu peci 20 minuta ili dok ne porumeni!