Prvi 2326 pregleda 30. prosinca 2024.

Tjestenina sa sirom po receptu Gennara Contalda

Canva

Slasna zapečena tjestenina po receptu slavnog talijanskog kuhara

Sastojci:

  • 30 g maslaca
  • 400 g tjestenine
  • morska sol
  • svježe mljeveni papar
  • 150 g kuhane šunke
  • 80 g fontina sira
  • 80 g dolcelatte sira
  • 80 g taleggio sira
  • 60 g parmezana
  • 40 g oraha
  • 20 g krušnih mrvica
  • maslinovo ulje

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 °C. Kalup za pečenje veličine 20 cm premaži s malo maslaca. Tjesteninu kuhaj u velikom loncu u slanoj vodi samo nekoliko minuta - nastavit će se kuhati u pećnici pa je važno da se zaista samo malo omekša. 

U međuvremenu nareži šunku na kockice i ugrubo nasjeckaj sireve. Rastopi maslac u velikoj tavi i umiješaj šunku. Prži otprilike minutu, makni posudu s vatre, a zatim dodaj nasjeckane sireve i ostavi da se rastope, povremeno miješajući. 

Procijedi tjesteninu i dodaj ju umaku. Po potrebi, dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. 

Tjesteninu prebaci u posudu za pečenje, obilnoj ju pospi parmezanom i paprom.  Sitno nasjeckaj orahe i stavi ih u zdjelicu s krušnim mrvicama i žlicom ulja, sve dobro pomiješaj, pa pospi po tjestenini.

Tjesteninu peci 20 minuta ili dok ne porumeni!

 

Tvoja reakcija?