Tradicija s pomakom - bijela Sacher torta!

canva
Ako volite klasičnu sachericu, vjerujemo da će vas i ova oduševiti
Vidi originalni članak

Sastojci:

BISKVIT:

  • 200 g oštrog brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 180 g kristal šećera
  • 6 većih jaja sobne temperature
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 180 g bijele čokolade

NADJEV, GLAZURA, UKRAŠAVANJE:

  • 500 g marmelade od marelica
  • 60 ml tamnog ruma
  • 240 g nasjeckane bijele čokolade
  • 120 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 30 ml vruće vode
  • 45 ml kukuruznog sirupa
  • čokolada za ukrašavanje

Priprema:

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje i premaži maslacem.

Prosij zajedno brašno, prašak za pecivo i sol. Odloži sa strane.

Dobro izmiksaj maslac i ¾ količine šećera, potom dodaj jedan po jedan žumanjak, a nakon toga i ekstrakt vanilije. Umiješaj suhe sastojke i rastopljenu bijelu čokoladu.

Bjelanjke istuci u lagani snijeg, dodaj ostatak šećera te miksaj dalje dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj bjelanjke u tijesto. Ako imaš dva ista kalupa za tortu, dobro je tijesto razdijeliti ravnomjerno u njih. Ako ne, ispeci sve odjednom i kasnije razreži, kad se tijesto ohladi. Ako pečeš u 2 kalupa trebat će ti 20-25 minuta, ako pečeš sve odjednom u jednom kalupu, trebat će ti oko 40 minuta ili malo dulje.

Nakon pečenja pusti da se biskvit potpuno ohladi na rešetki. Marmeladu od marelica pomiješaj s rumom. Donji sloj biskvita premaži sa ¾ marmelade s rumom. Na to stavi gornji dio biskvita. Procijedi ostatak marmelade kojim ćeš premazati tortu odozgora i sa strane.

Tortu premazanu marmeladom stavi u zamrzivač na 30 minuta. U to vrijeme pripremi glazuru. Rastopi bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Posebno rastopi maslac te mu dodaj kukuruzni sirup i vruću vodu te ga potom umiješaj u rastopljenu bijelu čokoladu.

Izvadi tortu iz zamrzivača i prelij je glazurom te izravnaj. Na tortu možeš napisati "Sacher" s malo rastopljene bijele čokolade (to je tipičan ukras ove torte u njezinom klasičnom izdanju), a rubove ukrasiti nastruganim komadićima bijele čokolade (odlično će ti poslužiti gulilica za povrće).

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr