Tradicija s pomakom - bijela Sacher torta!
Sastojci:
BISKVIT:
- 200 g oštrog brašna
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 180 g kristal šećera
- 6 većih jaja sobne temperature
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 180 g bijele čokolade
NADJEV, GLAZURA, UKRAŠAVANJE:
- 500 g marmelade od marelica
- 60 ml tamnog ruma
- 240 g nasjeckane bijele čokolade
- 120 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 30 ml vruće vode
- 45 ml kukuruznog sirupa
- čokolada za ukrašavanje
Priprema:
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje i premaži maslacem.
Prosij zajedno brašno, prašak za pecivo i sol. Odloži sa strane.
Dobro izmiksaj maslac i ¾ količine šećera, potom dodaj jedan po jedan žumanjak, a nakon toga i ekstrakt vanilije. Umiješaj suhe sastojke i rastopljenu bijelu čokoladu.
Bjelanjke istuci u lagani snijeg, dodaj ostatak šećera te miksaj dalje dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj bjelanjke u tijesto. Ako imaš dva ista kalupa za tortu, dobro je tijesto razdijeliti ravnomjerno u njih. Ako ne, ispeci sve odjednom i kasnije razreži, kad se tijesto ohladi. Ako pečeš u 2 kalupa trebat će ti 20-25 minuta, ako pečeš sve odjednom u jednom kalupu, trebat će ti oko 40 minuta ili malo dulje.
Nakon pečenja pusti da se biskvit potpuno ohladi na rešetki. Marmeladu od marelica pomiješaj s rumom. Donji sloj biskvita premaži sa ¾ marmelade s rumom. Na to stavi gornji dio biskvita. Procijedi ostatak marmelade kojim ćeš premazati tortu odozgora i sa strane.
Tortu premazanu marmeladom stavi u zamrzivač na 30 minuta. U to vrijeme pripremi glazuru. Rastopi bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Posebno rastopi maslac te mu dodaj kukuruzni sirup i vruću vodu te ga potom umiješaj u rastopljenu bijelu čokoladu.
Izvadi tortu iz zamrzivača i prelij je glazurom te izravnaj. Na tortu možeš napisati "Sacher" s malo rastopljene bijele čokolade (to je tipičan ukras ove torte u njezinom klasičnom izdanju), a rubove ukrasiti nastruganim komadićima bijele čokolade (odlično će ti poslužiti gulilica za povrće).
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.