Troslojni kolač s jagodama za slađi kraj tjedna!
Sezona jagoda je počela! Stoga za vas imamo recept za kolač u kojem jagode nisu glavni sastojak, već dodatak koji će dati svježinu i još bolji okus. Za pripremu vam je potrebno samo 15 minuta, a u roku od 2 sata desert će biti spreman za posluživanje.
Iskoristite vrijeme ovog crvenog voća koje svi vole i pripremite kolač u kojem ćete osjetiti tri različite teksture - hrskavu, kremastu i gustu. Nakon što ga prvi put napravite i probate, poželjet ćete ga jesti svaki dan!
Sastojci:
- 4 veća jaja sobne temperature
- ¾ šalice kristal šećera
- ½ šalice rastopljenog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice glatkog brašna
- 2 šalice toplog mlijeka
- narezane jagode
- šećer u prahu
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva, namasti pleh dimenzija cca 20x20 cm.
- Razdvoji bjelanjke i žumanjke.
- Žumanjke miksaj u velikoj zdjeli skupa sa šećerom na srednjoj brzini miksera dok ne postanu lagani, pahuljasti i svjetlije boje, oko 5 minuta.
- Umućenim žumanjcima dodaj maslac i vaniliju i miksaj dalje na srednjoj brzini dodatnu minutu, odnosno dok smjesa ne postane jednolična.
- Dodaj brašno i miksaj na najslabijoj brzini miksera oko 1 minutu.
- Polako dodaj toplo mlijeko, uz miksanje.
- Istuci bjelanjke u čvrst snijeg – oko 3 do 5 minuta.
- Polagano snijeg umiješaj u tijesto.
- Peci kolač 45 minuta na 160 stupnjeva dok kolač odozgora ne dobije zlaćanu koricu, a strane se ne počnu odvajati od kalupa.
- Ohladi kolač prije rezanja.
- Posluži s jagodama i posuto šećerom u prahu ili pak s nekim drugim dodatkom poput čokolade, nekog drugog voća, tučenog slatkog vrhnja…
Originalni recept pronađite na miss7Gastro.