Sezona jagoda je počela! Stoga za vas imamo recept za kolač u kojem jagode nisu glavni sastojak, već dodatak koji će dati svježinu i još bolji okus. Za pripremu vam je potrebno samo 15 minuta, a u roku od 2 sata desert će biti spreman za posluživanje.
Iskoristite vrijeme ovog crvenog voća koje svi vole i pripremite kolač u kojem ćete osjetiti tri različite teksture - hrskavu, kremastu i gustu. Nakon što ga prvi put napravite i probate, poželjet ćete ga jesti svaki dan!
Sastojci:
- 4 veća jaja sobne temperature
- ¾ šalice kristal šećera
- ½ šalice rastopljenog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice glatkog brašna
- 2 šalice toplog mlijeka
- narezane jagode
- šećer u prahu
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva, namasti pleh dimenzija cca 20x20 cm.
- Razdvoji bjelanjke i žumanjke.
- Žumanjke miksaj u velikoj zdjeli skupa sa šećerom na srednjoj brzini miksera dok ne postanu lagani, pahuljasti i svjetlije boje, oko 5 minuta.
- Umućenim žumanjcima dodaj maslac i vaniliju i miksaj dalje na srednjoj brzini dodatnu minutu, odnosno dok smjesa ne postane jednolična.
- Dodaj brašno i miksaj na najslabijoj brzini miksera oko 1 minutu.
- Polako dodaj toplo mlijeko, uz miksanje.
- Istuci bjelanjke u čvrst snijeg – oko 3 do 5 minuta.
- Polagano snijeg umiješaj u tijesto.
- Peci kolač 45 minuta na 160 stupnjeva dok kolač odozgora ne dobije zlaćanu koricu, a strane se ne počnu odvajati od kalupa.
- Ohladi kolač prije rezanja.
- Posluži s jagodama i posuto šećerom u prahu ili pak s nekim drugim dodatkom poput čokolade, nekog drugog voća, tučenog slatkog vrhnja…
Originalni recept pronađite na miss7Gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.