U stvarnom životu Kevinovi provalnici ne bi preživjeli?

youtubescreenshot/Canva/Pixsell
YouTube kanal Vsauce testirao je Kevinove zamke, a liječnik Syan St.Clair s medicinskog fakulteta Weill Cornell je opisao što bi se s provalnicima dogodilo da su u stvarnom životu zadobili ozljede iz filma.
Vidi originalni članak

Film 'Sam u kući' božićna je tradicija obitelji diljem svijeta. Od njegovog izlaska prošlo je 30 godina, ali ga i dalje rado pogledamo. Danas dječak Kevin, kojeg glumi Macaulay Culkin, ima 40 godina, a provalnici Marv i Harry koje glume Daniel Stern i Joe Pesci imaju 63 i 77 godina, piše 24sata. 

Godinama su se vodile rasprave bi li Marv i Harry preživjeli Kevinove zamke. U jednom od svojih videa popularni YouTube kanal Vsauce testirao je zamke i prikazao kako bi se one odvile u stvarnosti.

Ovdje pogledajte video:

Napravili su eksperimente nekoliko Kevinovih "nepodopština" , a liječnik Syan St.Clair s medicinskog fakulteta Weill Cornell je za magazin The Week detaljno opisao što bi se s provalnicima dogodilo da su u stvarnom životu zadobili ozljede kakve im je nanio Kevin.

Užarena kvaka

via GIPHY

Posebno se sjećamo kvake koju je Kevin užario, a Marv zatim kasnije primio i opekao se. Kvaka je bila zagrijana na 400 stupnjeva Celzija. Vsauce je napravio eksperiment i s grijačem za roštilj kakav u filmu koristi Kevin kvaku nisu uspjeli ni približno zagrijati. Da su provalnici u stvarnom životu dotaknuli kvaku ugrijanu na 400 stupnjeva dobili bi teške opekline koje vjerojatno ne bi bile opasne za život. No moguće komplikacije su infekcija rane i trajna oštećenja nekih funkcija šake. 

Kanta boje u glavu

via GIPHY

Kante boje koju je Kevin koristio kako bi pogodio oba provalnika teške su oko šest kilograma i putovale su brzinom oko 30 km/h. Tako bi ova zamka čovjeku u stvarnom životu slomila nos a možda i lubanju. Vsauce je napravio test na balističkoj lutki i ona je zadobila 'ozljede' od kojih bi pravi čovjek vjerojatno preminuo na mjestu.

Udarac "pajserom"

via GIPHY

U jednoj sceni ogroman pauk završi na prsima jednog provalnika, a drugi ga pokušava ubiti željeznom polugom za obijanje teškom oko dva kilograma. Rezultat takve zamke bio bi sedam slomljenih rebara te probijena pluća i srce. S tim ozljedama osoba bi bez hitne pomoći liječnika ubrzo preminula. 

Metak iz zračnice u čelo

via GIPHY

U jednoj sceni Kevin iz neposredne blizine pogađa provalnika Marva u čelo metkom iz zračne puške. Metak iz takve puške putuje brzinom od oko 100 metara na sekundu. Tad bi vjerojatno probio kožu na čelu provalnika, no ne bi probio i lubanju. Svejedno bi udarac bio bolan i trebao bi pomoć liječnika.

Pegla u lice

via GIPHY

Kevin je Marva u jednoj sceni 'pogodio' s peglom. Visina s koje Kevin baca peglu je otprilike 4,5 metara, a masa pegle oko dva kilograma. Zbog velike brzine nastaje jak udarac, pa bi inače Marvu s lakoćom razbila kosti lubanje oko očiju. Ovakva fraktura može biti opasna za život, a ako se ne tretira na vrijeme može dovesti i do trajnog izobličenja lica i problema s vidom.  

Zapaljeno tjeme

via GIPHY

Sjećamo se svi i legendarne scene u kojoj se Harryju zapali tjeme. Da se provalnik odmah odmaknuo imao bi opeklinu drugog stupnja, koja nije previše opasna. No on stoji pod lampom gotovo sedam sekundi. Za to vrijeme bi u stvarnom životu zadobio potencijalno smrtonosne ozljede, piše 24sata.

Staklo u nogama

via GIPHY

Najmanju ozljedu pretrpio bi Marv kad je stao na staklene ukrase kuglica s bora. Da je uistinu stao na njih došlo bi samo do porezotina i manjeg krvarenja. 

Pogledajte video sa zamkama:

Dakle, možemo zaključiti jedno - provalnici bi umrli nakon Kevinovih zamki, ako ne bi vrlo brzo potražili liječničku pomoć.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr