Ukrajinska dizajnerica umjesto haljina dizajnira vojnu opremu i odjeću

millanova/Instagram
Svaki Ukrajinac traži svoj način kojim bi mogao doprinijeti obrani svoje zemlje i pomoći svojim sunarodnjacima. Ova ukrajinska modna dizajnerica je odlučila pomoći iglom i koncem pa se sa šivanja vjenčanica prebacila na šivanje kamuflaža za ukrajinske vojnike
Vidi originalni članak

Ukrajinska dizajnerica Ulyana Kyrychuk, koja stoji iza modnog brenda 'Milla Nova', zamijenila je svilu i šljokice mrežom za šivanje kamuflaže. Pod zvukovima sirena, oko 400 zaposlenika njezine modne tvrtke nastoji pomoći svojoj državi onime što najbolje znaju, šivanjem. Ujedinili su se kako bi napravili zaštitne i medicinske zalihe za svoju zemlju i njezine vojnike, piše Vouge.

"Ne mogu držati pištolj, ni pružati medicinsku pomoć", objasnila je Ulyana te dodala da upravo šivanjem može doprinijeti. Stoga nije htjela samo stajati po strani i gledati kako njezini ljudi umiru. Htjela se uključiti, pa makar i ovako.

U trenutku napada Rusije na Ukrajinu, Milla Nova je odmah pokrenula plan poslovanja u kojem su premjestili 70 članova svog tima - uključujući krojačice, voditelje proizvodnje i osoblje uključeno u logistiku i nabavu , zajedno s članovima obitelji i malom djecom, do novog sigurnog objekta preko zapadne granice u Varšavi (Poljska). 

"Od prvog dana rata cilj nam je bio uspostaviti osnovne funkcije tvrtke u Poljskoj", rekla je, kako bi njezini zaposlenici bili sigurni. 

"Zaposlenici nastoje napraviti sav posao i isporučiti narudžbe dok ih njihova djeca ispituju 'Gdje su moje igračke', 'Kad idemo doma?'", rekla je dizajnerica.

Krojačice 'Milla Nove' su, osim kamuflaža, dizajnirale i plavo-žute haljine koje predstavljaju ukrajinsku zastavu. Haljine planiraju poslati influencerima u nadi da će ih oni promovirati na društvenim mrežama te time osvijestiti ljude o užasavajućem stanju u njihovoj zemlji.

Brinu o sigurnosti

"Imamo alarmne sustave, interni chat i sigurna područja u tvornici", rekla je Ulyana, koja brine o tome da su njezini zaposlenici u svakom trenutku sto posto sigurni.

Brend koristi vlastita financijska sredstva kako bi zemlji osigurala opremu, a također radi na rehabilitaciji članova osoblja koji su živjeli izvan Lavova i borili se s blokadama na cestama.

"Moj brat je otišao u SAD na nekoliko mjeseci, pa smo njegov stan dali izbjeglicama", rekla je te dodala kako bi svatko trebao pomoći na bilo koji način, jer i onaj naizgled najmanji - puno znači!

Posjeti joomboos.24sata.hr