Ukusno i brzo - tjestenina s ligurskim pestom od oraha
Iako ovaj talijanski specijalitet nije poznat kao pesto Genovese (umak od bosiljka), svakako zaslužuje mjesto u vašoj knjižici s receptima. Vrlo je ukusan te je priprema brza i jednostavna.
Povijest umaka od oraha
Ligurski umak od oraha prvotno se radio uz pomoć tučka i mužara te se koristio kao začin mnogim jelima. Neki zapisi pokazuju da je upravo ovaj umak prethodio slavnom umaku od bosiljka.
Pesto od oraha izvorno su zvali 'agliata bianca' ili 'agliata alle noci' (agliata od oraha). Agliata je ligurski umak od češnjaka koji se najčešće posluživao uz meso ili ribu, a potječe iz starog Rima. Pravi se od češnjaka, maslinovog ulja, krušnih mrvica i octa.
S pestom Talijani najčešće poslužuju tjesteninu, a za ovaj su recept odabrane popularne i zanimljive mašnice.
Sastojci (za 4 osobe):
- 50 g maslaca
- 150 g mljevenih oraha
- 50 g parmezana
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
- 500 g tjestenine u obliku mašnica
- nekoliko oraha u komadu
- sol i papar
- začinsko bilje
Postupak:
- Zagrijte u loncu 50 g maslaca da se zapjeni, a zatim dodajte 150 g mljevenih oraha, 50 g ribanog parmezana i 3 žlice vrhnja za kuhanje pa ostavite umak da krčka 3-4 minute na tihoj vatri uz stalno miješanje.
- Skuhajte al dente tjesteninu u većoj količini posoljene vode, prema uputama s pakiranja.
- Potom ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte oko 80 ml vode od kuhanja. Ostavite mašnice da se ocijede, dobro ih izmiješajte s umakom od oraha i sačuvanom tekućinom od kuhanja pa sve pikantno posolite i popaprite.
- Tjesteninu po želji ukrasite listićima začinskog bilja i polovicama oraha te je odmah poslužite.
Originalni recept pronađite na miss7gastro.