Prvi 663 pregleda 14. svibnja 2023.

Ukusno i brzo - tjestenina s ligurskim pestom od oraha

canva/screenshot/YouTube

'Trofie con salsa di noci alla Genovese' tradicionalno je jelo iz Ligurije, talijanske regije. Sastoji se od tjestenine s umakom od oraha i vrlo se jednostavno priprema.

Iako ovaj talijanski specijalitet nije poznat kao pesto Genovese (umak od bosiljka), svakako zaslužuje mjesto u vašoj knjižici s receptima. Vrlo je ukusan te je priprema brza i jednostavna. 

Povijest umaka od oraha

Ligurski umak od oraha prvotno se radio uz pomoć tučka i mužara te se koristio kao začin mnogim jelima. Neki zapisi pokazuju da je upravo ovaj umak prethodio slavnom umaku od bosiljka.

 | Autor: Canva/screenshoot/pinterest Canva/screenshoot/pinterest

Pesto od oraha izvorno su zvali 'agliata bianca' ili 'agliata alle noci' (agliata od oraha). Agliata je ligurski umak od češnjaka koji se najčešće posluživao uz meso ili ribu, a potječe iz starog Rima. Pravi se od češnjaka, maslinovog ulja, krušnih mrvica i octa.

S pestom Talijani najčešće poslužuju tjesteninu, a za ovaj su recept odabrane popularne i zanimljive mašnice.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 50 g maslaca
  • 150 g mljevenih oraha
  • 50 g parmezana
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje
  • 500 g tjestenine u obliku mašnica
  • nekoliko oraha u komadu
  • sol i papar
  • začinsko bilje

 | Autor: Canva/screenshoot/pinterest Canva/screenshoot/pinterest

Postupak:

  1. Zagrijte u loncu 50 g maslaca da se zapjeni, a zatim dodajte 150 g mljevenih oraha, 50 g ribanog parmezana i 3 žlice vrhnja za kuhanje pa ostavite umak da krčka 3-4 minute na tihoj vatri uz stalno miješanje.
  2. Skuhajte al dente tjesteninu u većoj količini posoljene vode, prema uputama s pakiranja.
  3. Potom ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte oko 80 ml vode od kuhanja. Ostavite mašnice da se ocijede, dobro ih izmiješajte s umakom od oraha i sačuvanom tekućinom od kuhanja pa sve pikantno posolite i popaprite.
  4. Tjesteninu po želji ukrasite listićima začinskog bilja i polovicama oraha te je odmah poslužite.

Originalni recept pronađite na miss7gastro.

Tvoja reakcija?