Upoznajte hamburger iz filma znanstvene fantastike!

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva
Biste li vi probali hamburger uzgojen u laboratoriju?
Vidi originalni članak

Utjecaj proizvodnje mesa na okoliš predmet je brojnih istraživanja i ekoloških rasprava. Tvornice mesne industrije troše velike količine energije, zagađuju vode, izbacuju velike količine CO2 i zahtijevaju povećanje uzgoja žitarica za stočnu hranu što pak dovodi do krčenja prašuma. Svjetska opskrba mesom je u svega 50-ak godina skočila sa 71 milijun tona na 284 milijuna.

Prvi hamburger iz laboratorija

Znanstvenici savjetuju smanjenje konzumacije mesa i prelazak na biljnu prehranu, no neki inovativniji doskočili su tom problemu na sasvim drugačiji način. Dr. Mark Post prvi je javnosti predstavio hamburger uzgojen u laboratoriju. Glavni ‘sastojak’ uzgojenog, odnosno ‘in vitro’ hamburgera, je matična stanica. Tako su Post i njegov tim uspjeli kreirati meso koje je okusom, teksturom i osjećajem identično kravljem, a jedino pri čemu su ‘varali’ je boja. Prvi primjerak bio je žut, pa su smjesi dodali sok od crvene repe i šafran. Hamburger se uzgajao u bioreaktoru veličine olimpijskog bazena, te je mišićnim vlaknima trebalo čak osam tjedana da izrastu. Cijena prvog ‘in vitro’ hamburgera iznosila je vrtoglavih 250,000 €, a prve reakcije javnosti bile su odlične iako je postojala zamjerka oko njegove sočnosti.

Dr. Mark Post gostuje na LEAP Summitu

Mosa Meat, kompanija dr. Posta, do danas je primila milijune eura financijskih sredstava s ciljem povećanja dostupnosti laboratorijskog hamburgera, ali i drugih vrsta mesnih delicija. U skorije vrijeme se nadaju i regulatornom odobrenju kako bi hamburgeri bili dostupni i u našoj blizini.

Dr. Mark Post održati će predavanje na ovogodišnjem virtualnom LEAP Summitu 14. i 15. svibnja. Na LEAP-u će isto tako govoriti i JoomBoosov urednik, Dominik Beber. Sudjelovanje je potpuno besplatno zahvaljujući generalnom pokroviteljstvu predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Prijaviti se možeš već sada putem službene stranice!

A za kraj vas pitamo, biste li probali hamburger iz laboratorija? Dajte svoj glas u anketi!

 
Posjeti joomboos.24sata.hr