Prvi 407 pregleda 27. travnja 2021.

Upoznajte hamburger iz filma znanstvene fantastike!

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Biste li vi probali hamburger uzgojen u laboratoriju?

Utjecaj proizvodnje mesa na okoliš predmet je brojnih istraživanja i ekoloških rasprava. Tvornice mesne industrije troše velike količine energije, zagađuju vode, izbacuju velike količine CO2 i zahtijevaju povećanje uzgoja žitarica za stočnu hranu što pak dovodi do krčenja prašuma. Svjetska opskrba mesom je u svega 50-ak godina skočila sa 71 milijun tona na 284 milijuna.

Prvi hamburger iz laboratorija

 | Autor:

Znanstvenici savjetuju smanjenje konzumacije mesa i prelazak na biljnu prehranu, no neki inovativniji doskočili su tom problemu na sasvim drugačiji način. Dr. Mark Post prvi je javnosti predstavio hamburger uzgojen u laboratoriju. Glavni ‘sastojak’ uzgojenog, odnosno ‘in vitro’ hamburgera, je matična stanica. Tako su Post i njegov tim uspjeli kreirati meso koje je okusom, teksturom i osjećajem identično kravljem, a jedino pri čemu su ‘varali’ je boja. Prvi primjerak bio je žut, pa su smjesi dodali sok od crvene repe i šafran. Hamburger se uzgajao u bioreaktoru veličine olimpijskog bazena, te je mišićnim vlaknima trebalo čak osam tjedana da izrastu. Cijena prvog ‘in vitro’ hamburgera iznosila je vrtoglavih 250,000 €, a prve reakcije javnosti bile su odlične iako je postojala zamjerka oko njegove sočnosti.

Dr. Mark Post gostuje na LEAP Summitu

 | Autor:

Mosa Meat, kompanija dr. Posta, do danas je primila milijune eura financijskih sredstava s ciljem povećanja dostupnosti laboratorijskog hamburgera, ali i drugih vrsta mesnih delicija. U skorije vrijeme se nadaju i regulatornom odobrenju kako bi hamburgeri bili dostupni i u našoj blizini.

Dr. Mark Post održati će predavanje na ovogodišnjem virtualnom LEAP Summitu 14. i 15. svibnja. Na LEAP-u će isto tako govoriti i JoomBoosov urednik, Dominik Beber. Sudjelovanje je potpuno besplatno zahvaljujući generalnom pokroviteljstvu predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Prijaviti se možeš već sada putem službene stranice!

A za kraj vas pitamo, biste li probali hamburger iz laboratorija? Dajte svoj glas u anketi!

 

Tvoja reakcija?