Vječni klasik: Ukusna rozen pita za još bolji dan
Rozen pita jednostavan je i ukusan desert koji možete poslužiti u svakoj prilici. U slast!
Sastojci za kore:
- 1 jaje
- 1 mala šalica mlijeka
- 1 mala šalica šećera
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
- 50 g maslaca
- brašno po potrebi
Sastojci za smjesu:
- 1 šalica mlijeka
- 2/3 šalice šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 100 g čokolade
- 300 g mljevenih oraha
- 1 jaje
- 200 g maslaca
Sastojci za preljev:
- 1 bjelanjak
- 150 g šećera u prahu
- 1 limun (sok)
- malo crvene boje (da bude roza)
Priprema:
- Od svih sastojaka umijesite tijesto. Treba biti masno, fino i zato brašno stavljajte malo po malo
- Podijelite tijesto na četiri kuglice
- Posudu za pečenje dobro namažite uljem
- Svaku kuglicu razvijte malo valjkom za tijesto u podusi za pečenje ( dimenzija oko 24-24 cm)
- Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite korice samo malo da požute (oko 10 minuta), nikako da porumene
- Kada su sve kore gotove i ohlađene, uzmite malo mlijeka i poprskajte svaku koru. Poslužite se rukama te namažite mlijeko preko cijele kore
- Ostavite ih desetak minuta da se mlijeko upije
- Za smjesu: Stavite mlijeko na vatru da zakuha, stavite šećer, orahe, čokoladu i vanilin šećer
- Maslac dobro izmiksajte zajedno s jajem
- Promiješajte s već ohlađenom smjesom s orasima
- Stavite smjesu na tri kore, a zadnju stavite bez smjese. Nju ćete preliti šećernim preljevom. Rukama pritisnite odozgo da se smjesa svuda zalijepi (naravno prije nego ju prelijete s preljevom)
- Neka se dobro stegne pa ju izrežite. Najbolje ju je pustiti da odstoji 24 sata
Originalni recept pronađite na Coolinarika.