Prvi 6216 pregleda 29. listopada 2023.

Vječni klasik: Ukusna rozen pita za još bolji dan

youtube

Rozen pita jednostavan je i ukusan desert koji možete poslužiti u svakoj prilici. U slast!

Sastojci za kore:

  • 1 jaje
  • 1 mala šalica mlijeka
  • 1 mala šalica šećera
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 50 g maslaca
  • brašno po potrebi

Sastojci za smjesu:

  • 1 šalica mlijeka
  • 2/3 šalice šećera 
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 100 g čokolade
  • 300 g mljevenih oraha 
  • 1 jaje
  • 200 g maslaca

Sastojci za preljev:

  • 1 bjelanjak
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 limun (sok)
  • malo crvene boje (da bude roza)

Priprema:

  1. Od svih sastojaka umijesite tijesto. Treba biti masno, fino i zato brašno stavljajte malo po malo
  2. Podijelite tijesto na četiri kuglice
  3. Posudu za pečenje dobro namažite uljem
  4. Svaku kuglicu razvijte malo valjkom za tijesto u podusi za pečenje ( dimenzija oko 24-24 cm)
  5. Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite korice samo malo da požute (oko 10 minuta), nikako da porumene
  6. Kada su sve kore gotove i ohlađene, uzmite malo mlijeka i poprskajte svaku koru. Poslužite se rukama te namažite mlijeko preko cijele kore
  7. Ostavite ih desetak minuta da se mlijeko upije
  8. Za smjesu: Stavite mlijeko na vatru da zakuha, stavite šećer, orahe, čokoladu i vanilin šećer
  9. Maslac dobro izmiksajte zajedno s jajem
  10. Promiješajte s već ohlađenom smjesom s orasima
  11. Stavite smjesu na tri kore, a zadnju stavite bez smjese. Nju ćete preliti šećernim preljevom. Rukama pritisnite odozgo da se smjesa svuda zalijepi (naravno prije nego ju prelijete s preljevom)
  12. Neka se dobro stegne pa ju izrežite. Najbolje ju je pustiti da odstoji 24 sata

Originalni recept pronađite na Coolinarika.

Tvoja reakcija?

RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°