Voliš kosu sušiti na zraku? Nakon ovoga više nećeš

unsplash/ilustracija
Nova studija je otkrila da je štetno pustiti kosu da se sama suši na zraku te da je bolje sušiti je sušilom. Zašto? Provjeri.
Vidi originalni članak

Stiže toplije vrijeme, što znači da više ne moraš koristiti sušilo za kosu. Idealno, zar ne? No, izgleda da tako činiš više štete nego koristi svojoj kosi. Da, da, i mi smo iznenađeni, no najnovija studija je pokazala da je sušenje kose sušilom (malo po malo) ipak zdravije za tvoju kosu nego kad je pustiš da se suši na zraku.

Razlog je tomu, kažu znanstvenici, način na koji kosa reagira kad je mokra. 

Kosa lakše puca kad je mokra

via GIPHY

Vlakna kose postaju slabija kad su vlažna, a ako se suši sama, to znači da je duže mokra. Samim time, duže je pod rizikom od pucanja, javlja Her.

Doktor Tim Moore je za The Sun objasnio proces: "Oticanje i sporo sušenje kose uzrokuje pucanje membrana ("ljepilo koje kutikule drži na mjestu") i tako oštećuje kosu."

Suši je postepeno

via GIPHY

No, ni sušilo za kosu nije baš najzdravije rješenje. Ono uzrokuje površinska oštećenja kao što su dehidracija i gubljenje boje. Pa, što onda trebamo raditi?

Ključ je sušilo za kosu držati barem 15 centimetara od površine kose i ne zadržavati se predugo na istom mjestu, nego kružiti. Također, kosu ne trebaš sušiti odjednom, već postepeno, svakih nekoliko minuta. To je najzdraviji tretman koji joj možeš priuštiti.

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

Posjeti joomboos.24sata.hr