Zašto nam se spava poslije ručka?
Kako piše Huffpost, glavni krivci za umor poslije jela su vrsta namirnica koje konzumiramo, a bogate su škrobom, šećerom i ugljikohidratima kao što su riža, kruh, krumpir i slatki napitci.
Kad pojedemo obrok bogat ugljikohidratima povećava se proizvodnja šećera u krvi, tj. glukoze na koju tijelo reagira tako da poveća proizvodnju inzulina čija je zadaća vratiti razinu glukoze u normalu.
Pojačano lučenje inzulina također pridonosi osjećaju umora jer se procesom probave povećava razina aminokiseline triptofana koji potiče lučenje serotonina (hormona sreće), ali i melatonina (hormona spavanja).
Također, u našem mozgu, točnije hipotalamusu, nalazi se skupina stanica po imenu orexin koje proizvode istoimeni protein.
Zadaća tog proteina je regulacija osjećaja budnosti. Dakle, što ga ima više to se osjećamo razbuđenije, no povećana razina glukoze u krvi blokira izlučivanje orexina čime smo automatski umorniji.
Dakle, u našem se tijelu nakon ručka povećava razina glukoze koja blokira izlučivanje proteina orexina zaduženog za regulaciju budnosti i povećava razinu inzulina koji nas uspavljuje.