Prvi 1359 pregleda 12. kolovoza 2018.

Zašto nam se spava poslije ručka?

Imaš li osjećaj da bi ti svaki put nakon ručka odlično došlo kratko popodnevno drijemanje, ali jednostavno nemaš vremena za to. Otkrili smo zašto nam se to svima događa.

Kako piše Huffpost, glavni krivci za umor poslije jela su vrsta namirnica koje konzumiramo, a bogate su škrobom, šećerom i ugljikohidratima kao što su riža, kruh, krumpir i slatki napitci.

Kad pojedemo obrok bogat ugljikohidratima povećava se proizvodnja šećera u krvi, tj. glukoze na koju tijelo reagira tako da poveća proizvodnju inzulina čija je zadaća vratiti razinu glukoze u normalu.

via GIPHY

Pojačano lučenje inzulina također pridonosi osjećaju umora jer se procesom probave povećava razina aminokiseline triptofana koji potiče lučenje serotonina (hormona sreće), ali i melatonina (hormona spavanja).

via GIPHY

Također, u našem mozgu, točnije hipotalamusu, nalazi se skupina stanica po imenu orexin koje proizvode istoimeni protein.
Zadaća tog proteina je regulacija osjećaja budnosti. Dakle, što ga ima više to se osjećamo razbuđenije, no povećana razina glukoze u krvi blokira izlučivanje orexina čime smo automatski umorniji.

via GIPHY

Dakle, u našem se tijelu nakon ručka povećava razina glukoze koja blokira izlučivanje proteina orexina zaduženog za regulaciju budnosti i povećava razinu inzulina koji nas uspavljuje.

 | Autor: Stigao nam je novi broj JoomBoos VideoStar magazina. Ljetno izdanje magazina donosi ti mnoštvo zanimljivih tema i intervjua s našim YouTuberima.

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve