Žene izostavljene za neke nominacije na Oscarima

MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL
Do svečane dodjele ima još vremena, ali Akademija si je opet osigurala da se priča o njoj.
Vidi originalni članak

Nominacije za Oscara 2023., koje su objavljene 24. siječnja, otkrile su da Akademija nije uspjela nominirati nijednu ženu za najbolju redateljicu.

Unatoč talentiranim Charlotte Wells (Aftersun), Sarah Polley (Women Talking) i Gina Prince-Bythewood (The Woman King), svih pet nominacija na kraju pripalo je muškarcima.

Službeni popis nominiranih za najbolju režiju uključuje Stevena Spielberga (The Fabelmans), Todda Fielda (Tár), Martina McDonagha (The Banshees of Inisherin), Rubena Östlunda (Triongle of Sadness) i Daniela Kwana i Daniel Scheinert (Everything Everywhere All Once).

Ovaj razočaravajući propust službeno će prekinuti dvogodišnji niz u kojem su žene kući odnosile nagradu u ovoj kategoriji, koja je prethodno slavila Jane Campion za "The Power of the Dog", a Chloé Zhao 2021. za "Nomadland."

Treba napomenuti i da su u cijeloj povijesti dodjele Oscara dvije od tri žene koje su ikada osvojile Oscara za najbolju režiju, naspram 71 muškarca.

Međutim, uoči dodjele nagrada 2023. bilo je nekoliko pozitivnih nominacija za stvaranje povijesti.

Michelle Yeoh postala je prva nominirana azijska glumica za najbolju glumicu za svoju ulogu u filmu "Everything Everywhere All At Once". Ke Huy Quan, Stephanie Hsu i Hong Chau također su dobili nominacije, što ih čini najvećim brojem azijskih glumaca koje je Akademija ikada nominirala u jednoj godini.

Top 5 Od Clarkson do Boyle: Ove audicije su ih proslavile BIZARNO Ovo su najbizarnije modne kombinacije poznatih faca

Posjeti joomboos.24sata.hr