Znate li zašto danas slavimo blagdan svetog Stjepana?

lamplifeboatladder/instagram
Drugi dan Božića, odnosno blagdan svetog Stjepana Prvomučenika (još poznat kao Štefanje) državni je praznik u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim državama, no znate li zašto ga slavimo?
Vidi originalni članak

Blagdan svetog Stjepana Prvomučenika u katoličkoj Crkvi slavi se 26. prosinca, drugog dana Božića i državni je praznik u Hrvatskoj i brojnim drugim državama, a jedan od običaja za taj blagdan je i odlazak kod obitelji i prijatelja te čestitanje Božića, ali mnogi zapravo jako malo toga znaju o ovom svetcu čiji dan slavimo.

Kako piše 24sata, sveti Stjepan je prvi kršćanski mučenik i zbog toga je njegov blagdan vrlo važan u kršćanskom svijetu. Bio je jedan od prvih đakona, pomoćnika apostolima, koji je naviještao evanđelje gdje god i kad god je mogao. Kao đakonu, zaduženja su mu bila i da nosi euharistiju bolesnima i utamničenima.

Jednog je dana predbacio starim Židovima što su progonili proroke i ubili Krista, a oni nisu mogli podnijeti da im netko čita bukvicu i poučava u onome u čemu su oni bili stručnjaci pa su ga radi toga osudili na bogohuljenje, izveli iz grada i kamenovali. Umro je od posljedica kamenovanja, a u trenucima smrti govorio je: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh". 

Sveti Stjepan se odrekao svog života i svega što je imao zbog Isusa jer je ono što Isusov put nudi njemu je bilo daleko fascinantnije i ljepše od svjetovnog života. 

Ovaj Prvomučenik i svetac tako nam pokazuje da postoje ljudi koji su spremni umrijeti za ideale i vrednote te da im je vrlina važnija od života. Na današnji dan se zapravo klanjamo i slavimo "malog" čovjeka koji je umro za velike ideale, za istinu Isusa Krista. 

Blagdan svetog Stjepana slavi se 26. prosinca od 380. godine. Smatra se najbližim Kristu, malom Isusu, a njegovim blagdanom se ističe i Isusova žrtva koju će kasnije podnijeti na Kalvariji za spas čovječanstva. 

Sveti Stjepan je zaštitnik đakona te simbol oprosta i borbe protiv nepravde, a na njegov blagdan je ujedno i imendan svim Stjepanima, Stipama, Šteficama, Štefanijama...

Posjeti joomboos.24sata.hr