Blagdanska slastica: Torta s mascarponeom i brusnicama

canva
Donosimo vam recept za pravu blagdansku slasticu - gingerbread tortu
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna 
  • 3/4 žličice soli
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta 
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića 
  • 1 i 1/2 žličica mljevenog đumbira 
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 230 grama maslaca, omekšalog
  • 160 grama smeđeg šećera
  • 150 grama bijelog šećera
  • 4 velika jaja sobne temperature 
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 200 ml javorovog sirupa
  • 250 ml mlaćenice
  • 280 g maslaca, omekšalog
  • 220 g krem sira
  • 220 g mascarpone sira
  • 600 g šećera u prahu
  • 2 i 1/2 žlice mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • 300 g džema od šljive
  • 1/2 šalice vode
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 šalica šećera, za valjanje
  • 7 grančica svježeg ružmarina
  • 1/2 šalice svježih ili smrznutih brusnica

Priprema:

Napravite ušećerene brusnice i grančice ružmarina tako da pomiješajte vodu i šećer u loncu na štednjaku. Zakuhajte, zatim smanjite vatru da lagano kuha, miješajući dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi prije nego što umočite ružmarin u smjesu.

Prebacite ih na tanjur obložen papirom za pečenje da se suše 15 minuta. Zatim dodajte brusnice u smjesu u loncu. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 10 minuta.

Izvadite brusnice (sačuvajte sirup!) i stavite na komad papira da se suše najmanje 15 minuta. Nakon sušenja uvaljajte i ružmarin i brusnice u šećer i stavite da suši još 15-ak minuta.

Namastite i pobrašnite tri kalupa za tortu od 22 cm. Zagrijte pećnicu na 180° C. Umutite zajedno suhe sastojke u srednjoj zdjeli i stavite na stranu. U velikoj zdjeli mikserom umutite omekšali maslac. Dodajte šećere i miksajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte jaja, melasu i ekstrakt vanilije i miješajte dok se ne sjedini.

Umiješajte 1/3 smjese brašna na maloj brzini. Dodajte 1/3 mlaćenice i miksajte. Ponavljajte dok se sve ne umiješa i sjedini.

Ravnomjerno rasporedite tijesto u tri kalupa i pecite 22 do 24 minute.

Pustite kolač da se ohladi u kalupima 10 minuta, zatim preokrenite na rešetke za hlađenje. Za kremu u velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte omekšali maslac, krem sir i mascarpone. Umiješajte šećer u prahu, pomalo, u nekoliko navrata. Dodajte mlijeko, vaniliju i sol i miješajte dok se dobro ne sjedini. Kremu ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku, barem sat vremena.

Stavite jedan biskvit na stalak za torte i namažite ga s 1/3 kreme i raširite ju prema van i malo preko rubova. Na kremu stavite pola količine džema od šljiva i rasporedite ga ravnomjerno. Ohladite 10-ak minuta, zatim ponovite s drugim slojem. Dodajte treći biskvit naopako kako biste stvorili ravni vrh svoje torte.

Upotrijebite preostalu glazuru za prekrivanje vrha torte i išarajte gole strane torte na nasumičnim mjestima. Upotrijebite strugalo za ravnanje glazure kako bi poravnali kremu i dobili izgled “gole torte”.

Ukrasite tortu ušećerenim ružmarinom i brusnicama. Po želji pospite šećerom u prahu za efekt snijega i dodajte gingerbread kekse. Ohladite tortu najmanje 60 minuta prije posluživanja.

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr