Blagdanska slastica: Torta s mascarponeom i brusnicama
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 3/4 žličice soli
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 žličice cimeta
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1 i 1/2 žličica mljevenog đumbira
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 230 grama maslaca, omekšalog
- 160 grama smeđeg šećera
- 150 grama bijelog šećera
- 4 velika jaja sobne temperature
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 200 ml javorovog sirupa
- 250 ml mlaćenice
- 280 g maslaca, omekšalog
- 220 g krem sira
- 220 g mascarpone sira
- 600 g šećera u prahu
- 2 i 1/2 žlice mlijeka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- 300 g džema od šljive
- 1/2 šalice vode
- 1/2 šalice šećera
- 1 šalica šećera, za valjanje
- 7 grančica svježeg ružmarina
- 1/2 šalice svježih ili smrznutih brusnica
Priprema:
Napravite ušećerene brusnice i grančice ružmarina tako da pomiješajte vodu i šećer u loncu na štednjaku. Zakuhajte, zatim smanjite vatru da lagano kuha, miješajući dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi prije nego što umočite ružmarin u smjesu.
Prebacite ih na tanjur obložen papirom za pečenje da se suše 15 minuta. Zatim dodajte brusnice u smjesu u loncu. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 10 minuta.
Izvadite brusnice (sačuvajte sirup!) i stavite na komad papira da se suše najmanje 15 minuta. Nakon sušenja uvaljajte i ružmarin i brusnice u šećer i stavite da suši još 15-ak minuta.
Namastite i pobrašnite tri kalupa za tortu od 22 cm. Zagrijte pećnicu na 180° C. Umutite zajedno suhe sastojke u srednjoj zdjeli i stavite na stranu. U velikoj zdjeli mikserom umutite omekšali maslac. Dodajte šećere i miksajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte jaja, melasu i ekstrakt vanilije i miješajte dok se ne sjedini.
Umiješajte 1/3 smjese brašna na maloj brzini. Dodajte 1/3 mlaćenice i miksajte. Ponavljajte dok se sve ne umiješa i sjedini.
Ravnomjerno rasporedite tijesto u tri kalupa i pecite 22 do 24 minute.
Pustite kolač da se ohladi u kalupima 10 minuta, zatim preokrenite na rešetke za hlađenje. Za kremu u velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte omekšali maslac, krem sir i mascarpone. Umiješajte šećer u prahu, pomalo, u nekoliko navrata. Dodajte mlijeko, vaniliju i sol i miješajte dok se dobro ne sjedini. Kremu ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku, barem sat vremena.
Stavite jedan biskvit na stalak za torte i namažite ga s 1/3 kreme i raširite ju prema van i malo preko rubova. Na kremu stavite pola količine džema od šljiva i rasporedite ga ravnomjerno. Ohladite 10-ak minuta, zatim ponovite s drugim slojem. Dodajte treći biskvit naopako kako biste stvorili ravni vrh svoje torte.
Upotrijebite preostalu glazuru za prekrivanje vrha torte i išarajte gole strane torte na nasumičnim mjestima. Upotrijebite strugalo za ravnanje glazure kako bi poravnali kremu i dobili izgled “gole torte”.
Ukrasite tortu ušećerenim ružmarinom i brusnicama. Po želji pospite šećerom u prahu za efekt snijega i dodajte gingerbread kekse. Ohladite tortu najmanje 60 minuta prije posluživanja.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.