Donosimo vam recept za pravu blagdansku slasticu - gingerbread tortu
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 3/4 žličice soli
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 žličice cimeta
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1 i 1/2 žličica mljevenog đumbira
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 230 grama maslaca, omekšalog
- 160 grama smeđeg šećera
- 150 grama bijelog šećera
- 4 velika jaja sobne temperature
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 200 ml javorovog sirupa
- 250 ml mlaćenice
- 280 g maslaca, omekšalog
- 220 g krem sira
- 220 g mascarpone sira
- 600 g šećera u prahu
- 2 i 1/2 žlice mlijeka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- 300 g džema od šljive
- 1/2 šalice vode
- 1/2 šalice šećera
- 1 šalica šećera, za valjanje
- 7 grančica svježeg ružmarina
- 1/2 šalice svježih ili smrznutih brusnica
Priprema:
Napravite ušećerene brusnice i grančice ružmarina tako da pomiješajte vodu i šećer u loncu na štednjaku. Zakuhajte, zatim smanjite vatru da lagano kuha, miješajući dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi prije nego što umočite ružmarin u smjesu.
Prebacite ih na tanjur obložen papirom za pečenje da se suše 15 minuta. Zatim dodajte brusnice u smjesu u loncu. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 10 minuta.
Izvadite brusnice (sačuvajte sirup!) i stavite na komad papira da se suše najmanje 15 minuta. Nakon sušenja uvaljajte i ružmarin i brusnice u šećer i stavite da suši još 15-ak minuta.
Namastite i pobrašnite tri kalupa za tortu od 22 cm. Zagrijte pećnicu na 180° C. Umutite zajedno suhe sastojke u srednjoj zdjeli i stavite na stranu. U velikoj zdjeli mikserom umutite omekšali maslac. Dodajte šećere i miksajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte jaja, melasu i ekstrakt vanilije i miješajte dok se ne sjedini.
Umiješajte 1/3 smjese brašna na maloj brzini. Dodajte 1/3 mlaćenice i miksajte. Ponavljajte dok se sve ne umiješa i sjedini.
Ravnomjerno rasporedite tijesto u tri kalupa i pecite 22 do 24 minute.
Pustite kolač da se ohladi u kalupima 10 minuta, zatim preokrenite na rešetke za hlađenje. Za kremu u velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte omekšali maslac, krem sir i mascarpone. Umiješajte šećer u prahu, pomalo, u nekoliko navrata. Dodajte mlijeko, vaniliju i sol i miješajte dok se dobro ne sjedini. Kremu ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku, barem sat vremena.
Stavite jedan biskvit na stalak za torte i namažite ga s 1/3 kreme i raširite ju prema van i malo preko rubova. Na kremu stavite pola količine džema od šljiva i rasporedite ga ravnomjerno. Ohladite 10-ak minuta, zatim ponovite s drugim slojem. Dodajte treći biskvit naopako kako biste stvorili ravni vrh svoje torte.
Upotrijebite preostalu glazuru za prekrivanje vrha torte i išarajte gole strane torte na nasumičnim mjestima. Upotrijebite strugalo za ravnanje glazure kako bi poravnali kremu i dobili izgled “gole torte”.
Ukrasite tortu ušećerenim ružmarinom i brusnicama. Po želji pospite šećerom u prahu za efekt snijega i dodajte gingerbread kekse. Ohladite tortu najmanje 60 minuta prije posluživanja.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.