Evo recepta za čokoladni blagdanski 'panj'!
Sastojci - za biskvit:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 150 g oštrog brašna
- 30 g otopljenog i ohlađenog maslaca
- sol
Postupak - biskvit:
1. Odvoji bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksaj snijeg, smanji brzinu miksera i dodaj jedan po jedan žutanjak. Potom dodaj i rastopljeni maslac. Ugasi mikser i lagano umiješaj prosijano brašno.
2. Na pleh obložen papirom za pečenje prelij smjesu i zagladi je špatulom. Nekoliko puta udari plehom o čvrstu površinu kako bi razbili mjehuriće zraka.
3. Peci biskvit 12 do 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva. Čačkalicom probodi biskvit. Ako izađe čista, znat ćeš da je biskvit pečen. Još topli biskvit zarolaj zajedno s papirom za pečenje. Ohladi biskvit i natopi ga sirupom prije no što ga kreneš mazati kremom.
Sastojci - za sirup:
- 150 ml vode
- 1 žlica šećera
- 2 žlice soka limuna
- 2 žlice likera po želji
Postupak - priprema sirupa:
1. Prokuhaj minutu vodu, šećer i limun.
2. Kad se ohladi, dodaj liker po izboru.
Sastojci - za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g čokolade
- začini i liker po želji
Postupak - priprema kreme:
1. Vrhnje zakuhaj do točke vrenja i prelij ga po usitnjenoj čokolade. Pričekaj da se čokolada otopi, promiješaj pa dodaj začine po izboru i liker.
2. Još jednom dobro sve promiješaj i dobro ohladi - najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.
3. Prije upotrebe izmiksaj u laganu i lako mazivu kremu. Pripazi da ne premiksaš vrhnje!
Ukrasi:
- 250 g marcipana
- šećer u prahu
- jestive boje
Postupak - ukrasi od marcipana:
1. Umijesi marcipan s malo šećera u prahu, odvoji dio i pobojaj jestivim bojama.
2. Oblikuj željene dekoracije za panj, poput gljiva!
Završni koraci:
Kao što smo spomenuli, biskvit natopi sirupom pa ga premaži trećinom kreme. Čvrsto ga zarolaj i premaži ostatkom kreme s vanjske strane. Odreži donji dio dijagonalno i premjesti ga uz bok rolade, kako bi nalikovao božićnom panju. Ukrasi panj ukrasima od marcipana.
Originalni recept pronađite na Miss Gastro!