Želite zadiviti goste na još jednom blagdanskom ručku ili večeri? Pripremite im čokoladni blagdanski 'panj'!
Sastojci - za biskvit:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 150 g oštrog brašna
- 30 g otopljenog i ohlađenog maslaca
- sol
Postupak - biskvit:
1. Odvoji bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksaj snijeg, smanji brzinu miksera i dodaj jedan po jedan žutanjak. Potom dodaj i rastopljeni maslac. Ugasi mikser i lagano umiješaj prosijano brašno.
2. Na pleh obložen papirom za pečenje prelij smjesu i zagladi je špatulom. Nekoliko puta udari plehom o čvrstu površinu kako bi razbili mjehuriće zraka.
3. Peci biskvit 12 do 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva. Čačkalicom probodi biskvit. Ako izađe čista, znat ćeš da je biskvit pečen. Još topli biskvit zarolaj zajedno s papirom za pečenje. Ohladi biskvit i natopi ga sirupom prije no što ga kreneš mazati kremom.
Sastojci - za sirup:
- 150 ml vode
- 1 žlica šećera
- 2 žlice soka limuna
- 2 žlice likera po želji
Postupak - priprema sirupa:
1. Prokuhaj minutu vodu, šećer i limun.
2. Kad se ohladi, dodaj liker po izboru.
Sastojci - za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g čokolade
- začini i liker po želji
Postupak - priprema kreme:
1. Vrhnje zakuhaj do točke vrenja i prelij ga po usitnjenoj čokolade. Pričekaj da se čokolada otopi, promiješaj pa dodaj začine po izboru i liker.
2. Još jednom dobro sve promiješaj i dobro ohladi - najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.
3. Prije upotrebe izmiksaj u laganu i lako mazivu kremu. Pripazi da ne premiksaš vrhnje!
Ukrasi:
- 250 g marcipana
- šećer u prahu
- jestive boje
Postupak - ukrasi od marcipana:
1. Umijesi marcipan s malo šećera u prahu, odvoji dio i pobojaj jestivim bojama.
2. Oblikuj željene dekoracije za panj, poput gljiva!
Završni koraci:
Kao što smo spomenuli, biskvit natopi sirupom pa ga premaži trećinom kreme. Čvrsto ga zarolaj i premaži ostatkom kreme s vanjske strane. Odreži donji dio dijagonalno i premjesti ga uz bok rolade, kako bi nalikovao božićnom panju. Ukrasi panj ukrasima od marcipana.
Originalni recept pronađite na Miss Gastro!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.