Riješi me! ❄️❄️❄️ 4761 pregleda 29. prosinca 2023.

Evo recepta za čokoladni blagdanski 'panj'!

canva

Želite zadiviti goste na još jednom blagdanskom ručku ili večeri? Pripremite im čokoladni blagdanski 'panj'!

Sastojci - za biskvit:

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 150 g oštrog brašna
  • 30 g otopljenog i ohlađenog maslaca
  • sol

Postupak - biskvit:

1. Odvoji bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksaj snijeg, smanji brzinu miksera i dodaj jedan po jedan žutanjak. Potom dodaj i rastopljeni maslac. Ugasi mikser i lagano umiješaj prosijano brašno.

2. Na pleh obložen papirom za pečenje prelij smjesu i zagladi je špatulom. Nekoliko puta udari plehom o čvrstu površinu kako bi razbili mjehuriće zraka.

3. Peci biskvit 12 do 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva. Čačkalicom probodi biskvit. Ako izađe čista, znat ćeš da je biskvit pečen. Još topli biskvit zarolaj zajedno s papirom za pečenje. Ohladi biskvit i natopi ga sirupom prije no što ga kreneš mazati kremom. 

Sastojci - za sirup:

  • 150 ml vode
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice soka limuna
  • 2 žlice likera po želji

Postupak - priprema sirupa:

1. Prokuhaj minutu vodu, šećer i limun. 

2. Kad se ohladi, dodaj liker po izboru. 

Sastojci - za kremu:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 g čokolade
  • začini i liker po želji

Postupak - priprema kreme:

1. Vrhnje zakuhaj do točke vrenja i prelij ga po usitnjenoj čokolade. Pričekaj da se čokolada otopi, promiješaj pa dodaj začine po izboru i liker.

2. Još jednom dobro sve promiješaj i dobro ohladi - najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.

3. Prije upotrebe izmiksaj u laganu i lako mazivu kremu. Pripazi da ne premiksaš vrhnje!

Ukrasi:

  • 250 g marcipana
  • šećer u prahu
  • jestive boje

Postupak - ukrasi od marcipana:

1. Umijesi marcipan s malo šećera u prahu, odvoji dio i pobojaj jestivim bojama.

2. Oblikuj željene dekoracije za panj, poput gljiva!

Završni koraci:

Kao što smo spomenuli, biskvit natopi sirupom pa ga premaži trećinom kreme. Čvrsto ga zarolaj i premaži ostatkom kreme s vanjske strane. Odreži donji dio dijagonalno i premjesti ga uz bok rolade, kako bi nalikovao božićnom panju. Ukrasi panj ukrasima od marcipana.

Originalni recept pronađite na Miss Gastro!

Tvoja reakcija?