Gingerbread čovječuljci: Dragulj svakog božićnog stola
Sastojci:
- 145 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 150 g smeđeg šećera
- 160 ml melase
- 1 veće jaje, sobne temperature
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 440 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica mljevenog đumbira
- 1 žlica mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenog pimenta
- ½ žličice mljevenog klinčića
- po želji: glazura za kolačiće ili kraljevska glazura (royal icing)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomoću ručnog miksera tuci maslac 1 minutu na srednjoj brzini dok ne postane potpuno gladak i kremast. Dodaj smeđi šećer i melasu i tuci na srednjoj brzini dok se ne sjedini i postane kremasto. Dodaj jaje i vaniliju i nastavi miješati velikom brzinom pune 2 minute.
U zasebnoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, piment i klinčić dok se ne sjedine. Na maloj brzini polako umiješaj mokre sastojke dok se ne sjedine.
Tijesto za kekse bit će dosta gusto i malo ljepljivo. Podijeli tijesto na pola i stavi svaki na veliki komad plastične folije. Svaku čvrsto zamotaj i potapšaj da dobiješ oblik diska.
Ohladi tijesto najmanje 3 sata i do 3 dana. Hlađenje je obavezno za ovo tijesto za kekse.
Zagrij pećnicu na 180°C. Obloži 2-3 velika lima za pečenje papirom za pečenje ili silikonskim podlogama za pečenje. Ostavite sa strane. Izvadi 1 disk ohlađenog tijesta za kekse iz hladnjaka.
Obilno pobrašni radnu površinu, ruke i valjak za tijesto. Razvaljaj tijesto na debljinu od 5mm. Tijesto reži na oblike. Na lim za pečenje ih stavi s razmakom od 2-3 cm jer će se proširiti. Ponovno razvaljaj ostatke tijesta dok se sve tijesto ne oblikuje.
Kolačiće peci oko 9-10 minuta. Ako su kalupi za kekse manji od 10 cm, peci ih oko 8 minuta. Ako su kalupi za kekse veći od 10 cm, peci oko 11 minuta. Imaj na umu da što se keksići duže peku, to će biti tvrđi i hrskaviji.
Ostavi kolačiće da se ohlade 5 minuta na limu. Prebaci na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi. Kad se potpuno ohladi, ukrasi po želji.
Kolačići će ostati svježi pokriveni na sobnoj temperaturi i do tjedan dana.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.