Riješi me! ❄️❄️❄️ 771 pregleda 23. prosinca 2023.

Gingerbread čovječuljci: Dragulj svakog božićnog stola

Malo tko odoljeva mirisnim i ukusnim čovječuljcima koji su postali svojevrsni simbol Božića

Sastojci:

  • 145 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 150 g smeđeg šećera
  • 160 ml melase
  • 1 veće jaje, sobne temperature
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 440 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica mljevenog đumbira
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog pimenta
  • ½ žličice mljevenog klinčića
  • po želji: glazura za kolačiće ili kraljevska glazura (royal icing)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ユータ (@yutaokashi)

Priprema:

U velikoj zdjeli pomoću ručnog miksera tuci maslac 1 minutu na srednjoj brzini dok ne postane potpuno gladak i kremast. Dodaj smeđi šećer i melasu i tuci na srednjoj brzini dok se ne sjedini i postane kremasto. Dodaj jaje i vaniliju i nastavi miješati velikom brzinom pune 2 minute.

U zasebnoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, piment i klinčić dok se ne sjedine. Na maloj brzini polako umiješaj mokre sastojke dok se ne sjedine.

Tijesto za kekse bit će dosta gusto i malo ljepljivo. Podijeli tijesto na pola i stavi svaki na veliki komad plastične folije. Svaku čvrsto zamotaj i potapšaj da dobiješ oblik diska.

Ohladi tijesto najmanje 3 sata i do 3 dana. Hlađenje je obavezno za ovo tijesto za kekse.

Zagrij pećnicu na 180°C. Obloži 2-3 velika lima za pečenje papirom za pečenje ili silikonskim podlogama za pečenje. Ostavite sa strane. Izvadi 1 disk ohlađenog tijesta za kekse iz hladnjaka.

Obilno pobrašni radnu površinu, ruke i valjak za tijesto. Razvaljaj tijesto na debljinu od 5mm. Tijesto reži na oblike. Na lim za pečenje ih stavi s razmakom od 2-3 cm jer će se proširiti. Ponovno razvaljaj ostatke tijesta dok se sve tijesto ne oblikuje.

Kolačiće peci oko 9-10 minuta. Ako su kalupi za kekse manji od 10 cm, peci ih oko 8 minuta. Ako su kalupi za kekse veći od 10 cm, peci oko 11 minuta. Imaj na umu da što se keksići duže peku, to će biti tvrđi i hrskaviji.

Ostavi kolačiće da se ohlade 5 minuta na limu. Prebaci na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi. Kad se potpuno ohladi, ukrasi po želji.

Kolačići će ostati svježi pokriveni na sobnoj temperaturi i do tjedan dana.

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

 

Tvoja reakcija?