Jedan klasik na blagdanskom stolu: Božićni panj

Donosimo vam odličan recept za panj koji će ukrasiti svaki stol
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 150 g oštrog brašna
  • 30 g otopljenog i ohlađenog maslaca
  • sol
  • 150 ml vode
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice soka limuna
  • 2 žlice likera po želji
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 g čokolade
  • Začini i liker po želji

Priprema:

Odvoji bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksaj snijeg, smanji brzinu miksera i dodaj jedan po jedan žutanjak. Potom dodaj i rastopljeni maslac. 

Ugasi mikser i lagano umiješaj prosijano brašno. Na pleh obložen papirom za pečenje prelij smjesu i zagladi je špatulom. Nekoliko puta udari plehom o čvrstu površinu kako bi razbili mjehuriće zraka. Peci biskvit 12 do 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.

Čačkalicom probodi biskvit. Ako izađe čista, znat ćeš da je biskvit pečen. Još topli biskvit zarolaj zajedno s papirom za pečenje. Ohladi biskvit i natopi ga sirupom prije no što ga kreneš mazati kremom. Prokuhaj minutu vodu, šećer i limun.  Kad se ohladi, dodaj liker po izboru. 

Vrhnje zakuhaj do točke vrenja i prelij ga po usitnjenoj čokolade. Pričekaj da se čokolada otopi, promiješaj pa dodaj začine po izboru i liker. Mi smo na radionici kremu pripremali s narančom i kardamomom. 

Još jednom dobro sve promiješaj i dobro ohladi - najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku. Prije upotrebe izmiksaj u laganu i lako mazivu kremu. Pripazi da ne premiksaš vrhnje!

Kao što smo spomenuli, biskvit natopi sirupom pa ga premaži trećinom kreme. Čvrsto ga zarolaj i premaži ostatkom kreme s vanjske strane. Odreži donji dio dijagonalno i premjesti ga uz bok rolade, kako bi nalikovao božićnom panju.

Ukrasi božićni panj ukrasima od marcipana.

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr