Jedan klasik na blagdanskom stolu: Božićni panj
Sastojci:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 150 g oštrog brašna
- 30 g otopljenog i ohlađenog maslaca
- sol
- 150 ml vode
- 1 žlica šećera
- 2 žlice soka limuna
- 2 žlice likera po želji
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g čokolade
- Začini i liker po želji
Priprema:
Odvoji bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksaj snijeg, smanji brzinu miksera i dodaj jedan po jedan žutanjak. Potom dodaj i rastopljeni maslac.
Ugasi mikser i lagano umiješaj prosijano brašno. Na pleh obložen papirom za pečenje prelij smjesu i zagladi je špatulom. Nekoliko puta udari plehom o čvrstu površinu kako bi razbili mjehuriće zraka. Peci biskvit 12 do 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.
Čačkalicom probodi biskvit. Ako izađe čista, znat ćeš da je biskvit pečen. Još topli biskvit zarolaj zajedno s papirom za pečenje. Ohladi biskvit i natopi ga sirupom prije no što ga kreneš mazati kremom. Prokuhaj minutu vodu, šećer i limun. Kad se ohladi, dodaj liker po izboru.
Vrhnje zakuhaj do točke vrenja i prelij ga po usitnjenoj čokolade. Pričekaj da se čokolada otopi, promiješaj pa dodaj začine po izboru i liker. Mi smo na radionici kremu pripremali s narančom i kardamomom.
Još jednom dobro sve promiješaj i dobro ohladi - najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku. Prije upotrebe izmiksaj u laganu i lako mazivu kremu. Pripazi da ne premiksaš vrhnje!
Kao što smo spomenuli, biskvit natopi sirupom pa ga premaži trećinom kreme. Čvrsto ga zarolaj i premaži ostatkom kreme s vanjske strane. Odreži donji dio dijagonalno i premjesti ga uz bok rolade, kako bi nalikovao božićnom panju.
Ukrasi božićni panj ukrasima od marcipana.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.