Donosimo vam odličan recept za panj koji će ukrasiti svaki stol
Sastojci:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 150 g oštrog brašna
- 30 g otopljenog i ohlađenog maslaca
- sol
- 150 ml vode
- 1 žlica šećera
- 2 žlice soka limuna
- 2 žlice likera po želji
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g čokolade
- Začini i liker po želji
Priprema:
Odvoji bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksaj snijeg, smanji brzinu miksera i dodaj jedan po jedan žutanjak. Potom dodaj i rastopljeni maslac.
Ugasi mikser i lagano umiješaj prosijano brašno. Na pleh obložen papirom za pečenje prelij smjesu i zagladi je špatulom. Nekoliko puta udari plehom o čvrstu površinu kako bi razbili mjehuriće zraka. Peci biskvit 12 do 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.
Čačkalicom probodi biskvit. Ako izađe čista, znat ćeš da je biskvit pečen. Još topli biskvit zarolaj zajedno s papirom za pečenje. Ohladi biskvit i natopi ga sirupom prije no što ga kreneš mazati kremom. Prokuhaj minutu vodu, šećer i limun. Kad se ohladi, dodaj liker po izboru.
Vrhnje zakuhaj do točke vrenja i prelij ga po usitnjenoj čokolade. Pričekaj da se čokolada otopi, promiješaj pa dodaj začine po izboru i liker. Mi smo na radionici kremu pripremali s narančom i kardamomom.
Još jednom dobro sve promiješaj i dobro ohladi - najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku. Prije upotrebe izmiksaj u laganu i lako mazivu kremu. Pripazi da ne premiksaš vrhnje!
Kao što smo spomenuli, biskvit natopi sirupom pa ga premaži trećinom kreme. Čvrsto ga zarolaj i premaži ostatkom kreme s vanjske strane. Odreži donji dio dijagonalno i premjesti ga uz bok rolade, kako bi nalikovao božićnom panju.
Ukrasi božićni panj ukrasima od marcipana.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.