Kako pripremiti najbolju francusku salatu? Evo recepta
Sastojci - za majonezu:
- 3 žumanjka
- 1,5 žličica dijon senfa
- prstohvat soli
- 750 ml suncokretovog ulja
- 2 žličice vinskog octa ili svježeg soka limuna
Sastojci - za salatu:
- 4 jaja
- 3 veće mrkve
- 1 veći krumpir
- 350 g kiselih krastavaca
- 400 g graška
- 350 g domaće majoneze ili majoneze po vašem izboru
- 1 žličica senfa
- 1/2 soka cijeđenog limuna
- dva prstohvata soli
- papar po želji
Priprema majoneze:
U blender stavi žumanjke, dodaj im senf i sol. Koristit jaja provjerenog uzgoja. Dobro ih izblendaj kako bi se smjesa povezala.
Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodaj postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksaj smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja.
Nakon što dodaš polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodaj preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendaj dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodaj žličicu vinskog octa i umiješaj je u majonezu.
Pripremljenu majonezu spremit u staklenku i stavi u hladnjak. Majonezu možeš raditi i na malo duži način ručno. Trebat će ti pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera.
Priprema salate:
U lonac stavi kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori. Kada su kuhani, ocijedi ih i stavi sa strane da se ohlade.
Krumpiru oguli koru, pa ga iskidaj na sitne kockice. To napravi i s jajima i mrkvom. Kisele krastavce također nareži na sitne kockice.
Dodaj ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine. Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.
Spremi u hladnjak i potroši unutar nekoliko dana.
Recept pronađite na Miss Gastro!