Riješi me! ❄️❄️❄️ 31250 pregleda 29. prosinca 2023.

Kako pripremiti najbolju francusku salatu? Evo recepta

Instagram

Ako se još niste zasitili francuske salate, evo recepta za najbolju s domaćom majonezom za blagdanski stol!

Sastojci - za majonezu:

  • 3 žumanjka
  • 1,5 žličica dijon senfa
  • prstohvat soli
  • 750 ml suncokretovog ulja
  • 2 žličice vinskog octa ili svježeg soka limuna

Sastojci - za salatu:

  • 4 jaja
  • 3 veće mrkve
  • 1 veći krumpir
  • 350 g kiselih krastavaca
  • 400 g graška
  • 350 g domaće majoneze ili majoneze po vašem izboru
  • 1 žličica senfa
  • 1/2 soka cijeđenog limuna
  • dva prstohvata soli
  • papar po želji 

Priprema majoneze:

U blender stavi žumanjke, dodaj im senf i sol. Koristit jaja provjerenog uzgoja. Dobro ih izblendaj kako bi se smjesa povezala.

Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodaj postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksaj smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja.

Nakon što dodaš polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodaj preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendaj dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodaj žličicu vinskog octa i umiješaj je u majonezu.

Pripremljenu majonezu spremit u staklenku i stavi u hladnjak. Majonezu možeš raditi i na malo duži način ručno. Trebat će ti pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. 

Priprema salate: 

U lonac stavi kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori. Kada su kuhani, ocijedi ih i stavi sa strane da se ohlade.

Krumpiru oguli koru, pa ga iskidaj na sitne kockice. To napravi i s jajima i mrkvom. Kisele krastavce također nareži na sitne kockice.

Dodaj ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine. Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.

Spremi u hladnjak i potroši unutar nekoliko dana.

Recept pronađite na Miss Gastro!

Tvoja reakcija?