Znate li uopće što znači skraćenica OK?

Dreamstime
Svakodnevno je koristite, a da niste ni svjesni njezina značenja...
Vidi originalni članak

Koliko ste puta prijateljima nonšalantno napisali OK podrazumijevajući da i on zna kako se u potpunosti slažete s njegovim prijedlogom, pitanjem ili konstatacijom? No, jeste li se ikada zapitali koje je pravo značenje ova dva mala, slatka slova?

Postoje čak četiri dominantne teorije koje objašnjavaju značenje ove skraćenice, ali i mnoštvo onih manje prihvaćenih.

Prva tvrdi kako je OK zapravo kratica od izraza Ola Kala koji su koristili lučki radnici grčkog podrijetla u gradovima na istočnoj obali SAD-a. Prema ovoj tvrdnji, Ola Kala je izraz jednak potvrđivanju. 

Drugo tumačenje kaže kako su profesori prestižnih američkih sveučilišta izrazom Ola Kala obilježavali besprijekorno riješene ispite svojih učenika.

Prema trećoj teoriji, OK bi mogao imati korijene u zapadnoj Africi gdje brojna plemena u svome vokabularu imaju riječ koji zvuči slično ovoj skraćenici. Njihov Izraz okeh mogao bi se prevesti kao 'naravno' ili 'nemam ništa protiv'. 

Posljednja, četvrta teorija stiže iz burnog razdoblja američke povijesti, kad su Ameri ratovali međusobno, ali i s Meksikancima. Pretpostavka se temelji na činjenici da bi se nakon bitke prebrojavali poginuli te bi svaki vojnik zabilježio koliko je on izgubio poznatih suboraca, a ako nije nikoga onda bi zabilježio OK (zerro killed = nula mrtvih).

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Posjeti joomboos.24sata.hr