Zvijezda blagdanskog stola: Aromatični voćni kuglof
Sastojci:
- 225 g maslaca
- 250 g jabuka
- 300 g šećera + 200 g šećera
- 4 jaja (M)
- 330 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 120 ml mlijeka
- 250 ml burbona, konjaka ili brandyja
Priprema:
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof namasti i pospi s malo brašna.
Jabuke oguli, nareži i izblendaj i u pire. Izmiksaj 170 g maslaca s 300 g šećera u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje. Ubaci pire od jabuke i još kratko miksaj kako bi se sastojci sjedinili.
U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. U smjesu naizmjence dodaj mješavinu brašna i mlijeko.
Prelij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike 45 minuta. Pusti da se hladi u kalupu sat vremena, a zatim kuglof izvrni na rešetku.
Za to vrijeme pomiješaj odabrano žestoko piće s preostalim maslacem i šećerom. Kuhaj na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Pričekaj da se sirup ohladi, a zatim ga prelij preko kuglofa.
Pusti da kuglof odstoji još barem sat vremena prije no što ga kreneš rezati.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.