Spavate li na lijevom boku? Nakon ovoga sigurno hoćete!

Dreamstime
Rezultati zanimljivih istraživanja mogli bi vas iznenaditi, ali i "natjerati" da promijenite navike...
Vidi originalni članak

Ljudi često nisu ni svjesni koliko čak i najsitniji detalji koji su dio naših života mogu utjecati na zdravlje. Upravo zato su se istraživači pozabavili otkrivanjem odgovora na pitane povezanosti položaja spavanja i zdravlja.

Njihovi rezultati bi vas itekako mogli iznenaditi...

Naime, ako je vjerovati njihovim tvrdnjama spavanje na lijevoj strani može doprinijeti zdravlju mnogih organa.

Limfni sustav

Upravo on ima ključnu ulogu u odstranjivanju štetnih tvari iz vašeg organizma, a njegov najveći dio nalazi se na lijevoj strani tijela i zato spavanje na toj strani može pomoći tijelu da efektivnije procesuira otpad.

Slezena

Riječ je o najvećem organu u limfnom sustavu i također se nalazi u lijevom dijelu tijela, a navodno kada spavate na toj strani ona radi bolje. Glavni razlog za to je gravitacija koja pospješuje protok krvi kroz slezenu i omogućava joj brže  filtriranje nečistoća.

Žgaravica

Ako je žgaravica (nažalost) sastavni dio vašeg života bilo bi dobro da razmislite o spavanju na lijevoj strani. U toj će poziciji vaš želudac biti smješten između sfinktera koji ga spaja s jednjakom te će se izbjeći vraćanje sadržaja želuca u jednjak.

Jetra

Kako je jetra smještena na desnoj strani tijela ležanje na toj strani može napraviti pritisak na ovaj organ, a to sigurno ne želite.

Srce

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u vaše tijelo pa spavanje na lijevoj strani može pomoći srcu da kvalitetnije i jednostavnije napravi svoj posao.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Posjeti joomboos.24sata.hr