Charlesa III. proglasili su novim kraljem

POOL/REUTERS/PIXSELL
Jedna od naredbi koju je odobrio kralj Charles III., tijekom ceremonije proglašenja, bila je ta da se dan kraljičinog sprovoda proglasi državnim praznikom.
Vidi originalni članak

Britanci imaju novog vladara! U palači St James, Charles Philip Arthur George proglašen je novim britanskim kraljem Charlesom III.

Odobrilo je to pristupno vijeće, skupina koja se sastoji od članova kraljevske obitelji, premijera i drugih viših političara te nadbiskupa od Canterburyja, piše 24sata.

OVDJE POGLEDAJTE VIDEO:

"Moja majka je pokazala primjerom kako treba vladati s ljubavlju i nesebičnošću", rekao je Charles III.

"Vladavina moje majke je posebna zbog njene duljine i požrtvovnosti. I sad, dok tugujemo, zahvaljujemo joj se na njenoj odanosti. Svjestan sam što sam dobio u naslijeđe i dužnosti koje me očekuju", rekao je Charles nakon što je prisegnuo.

"Duboko sam ohrabren stalnom potporom moje voljene žene. Provodeći ovaj težak zadatak koji mi je povjeren molim se za moć i vodstvo Boga. Cijeli svijet suosjeća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli. Ja, Charles III. milošću Boga, branitelj vjere, vjerno obećvam i prisežem da ću održavati teritorij istinske protestantske vjere", rekao je.

Kralj je potpisao prisegu koju je dao pred Tajnim vijećem. Nakon njega potpise su dodali i svjedoci. Prvi je potpisao princ William, novi princ od Walesa, a nakon njega Camilla, piše 24sata.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr