Prvi 439 pregleda 10. rujna 2022.

Charlesa III. proglasili su novim kraljem

POOL/REUTERS/PIXSELL

Jedna od naredbi koju je odobrio kralj Charles III., tijekom ceremonije proglašenja, bila je ta da se dan kraljičinog sprovoda proglasi državnim praznikom.

Britanci imaju novog vladara! U palači St James, Charles Philip Arthur George proglašen je novim britanskim kraljem Charlesom III.

Odobrilo je to pristupno vijeće, skupina koja se sastoji od članova kraljevske obitelji, premijera i drugih viših političara te nadbiskupa od Canterburyja, piše 24sata.

OVDJE POGLEDAJTE VIDEO:

"Moja majka je pokazala primjerom kako treba vladati s ljubavlju i nesebičnošću", rekao je Charles III.

"Vladavina moje majke je posebna zbog njene duljine i požrtvovnosti. I sad, dok tugujemo, zahvaljujemo joj se na njenoj odanosti. Svjestan sam što sam dobio u naslijeđe i dužnosti koje me očekuju", rekao je Charles nakon što je prisegnuo.

 | Autor: Victoria Jones/Press Asocciation Victoria Jones/Press Asocciation

"Duboko sam ohrabren stalnom potporom moje voljene žene. Provodeći ovaj težak zadatak koji mi je povjeren molim se za moć i vodstvo Boga. Cijeli svijet suosjeća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli. Ja, Charles III. milošću Boga, branitelj vjere, vjerno obećvam i prisežem da ću održavati teritorij istinske protestantske vjere", rekao je.

Kralj je potpisao prisegu koju je dao pred Tajnim vijećem. Nakon njega potpise su dodali i svjedoci. Prvi je potpisao princ William, novi princ od Walesa, a nakon njega Camilla, piše 24sata.

 

Tvoja reakcija?