Danas obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka

Canva/Opinionstage
Danas, 4. veljače, obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka, najvećeg zdravstvenog problema u cijelom svijetu čija stopa smrtnosti iz godine u godinu postaje sve veća
Vidi originalni članak

Kao i svake godine, na današnji dan, 4. veljače, obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka, bolesti koja se smatra najvećim zdravstvenim problemom u cijelom svijetu. Naime, prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u 2020. u svijetu dosegao je 19,3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Cilj ove inicijative, koju je pokrenula Unija za međunarodnu kontrolu raka (Union for International Cancer Control), jest podizanje svijesti, poboljšanje razine informiranosti i poticanje osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta. 

Ovdje je naglasak na ulozi svakog pojedinca jer svatko od nas može nekako doprinijeti u borbi protiv raka. Stoga se od 2019. godine Svjetski dan borbe protiv raka obilježava krilaticom 'Jesam i hoću'.

Upravo ta krilatica nam pokazuje da svi mi, svojim djelovanjem možemo doprinijeti zajedničkom cilju, a to je smanjenje broja prerane smrti od raka i ostalih nezaraznih bolesti za jednu trećinu do 2030. godine.

Ovaj dan nije još jedan u nizu, već je izuzetno važan da nas podsjeti kako moramo odmah djelovati za svoje i za zdravlje drugih oko nas!

 

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Posjeti joomboos.24sata.hr