Prvi 297 pregleda 04. veljače 2022.

Danas obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka

Canva/Opinionstage

Danas, 4. veljače, obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka, najvećeg zdravstvenog problema u cijelom svijetu čija stopa smrtnosti iz godine u godinu postaje sve veća

Kao i svake godine, na današnji dan, 4. veljače, obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka, bolesti koja se smatra najvećim zdravstvenim problemom u cijelom svijetu. Naime, prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u 2020. u svijetu dosegao je 19,3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage Cilj ove inicijative, koju je pokrenula Unija za međunarodnu kontrolu raka (Union for International Cancer Control), jest podizanje svijesti, poboljšanje razine informiranosti i poticanje osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta. 

Ovdje je naglasak na ulozi svakog pojedinca jer svatko od nas može nekako doprinijeti u borbi protiv raka. Stoga se od 2019. godine Svjetski dan borbe protiv raka obilježava krilaticom 'Jesam i hoću'.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage Upravo ta krilatica nam pokazuje da svi mi, svojim djelovanjem možemo doprinijeti zajedničkom cilju, a to je smanjenje broja prerane smrti od raka i ostalih nezaraznih bolesti za jednu trećinu do 2030. godine.

Ovaj dan nije još jedan u nizu, već je izuzetno važan da nas podsjeti kako moramo odmah djelovati za svoje i za zdravlje drugih oko nas!

 

 | Autor:

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Tvoja reakcija?