Evo koje namirnice ne bismo smjeli podgrijavati
Svi znaju da su mnoge namirnice najzdravije kada ih što manje termički obrađujemo i da je najbolje konzumirati svježe pripremljene obroke bez podgrijavanja. No, uz ubrzani način života u kojemu često nemamo vremena pripremati obroke svaki dan, podgrijavanje hrane koju smo pripremili dan ranije je neizbježno.
Naravno, u tome nema ništa loše, no ipak biste trebali obratiti pažnju na to koje namirnice podgrijavate jer, kako piše Miss7 Gastro, neke od njih mogu promijeniti svoja svojstva i postati potencijalna opasnost za vaše zdravlje.
Gljive
Gljive su iznimno osjetljiva namirnica. Proteini sadržani u njima se lako uništavaju, osobito pod utjecajem enzima i mikroorganizama. Ukoliko se gljive dobro ne očiste te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u hladnjak, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje.
No, ako ste pri pripremi jela koristili svježe gljive koje ste dobro očistili te nakon pripreme pospremili ih u hladnjak na ne više od 24 sata, možete ga podgrijati na temperaturi od oko 70°C.
Riža
Riža je namirnica koju često zagrijavamo. No, prema Food Standard Agency to je praksa koju bi ipak trebalo izbjegavati. Problem ne leži toliko u samom zagrijavanju već u čuvanju riže prije podgrijavanja. Naime, sirova riža može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom.
Kada se riža skuha određeni broj spora može opstati, pretvoriti se u bakterije i, ukoliko rižu ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiti do te mjere da proizvode otrove koje uzrokuju povraćanje i proljev. Podgrijavanje riže ne uklanja te štetne otrove.
Špinat i mrkva
Povrće poput mrkve i špinata sadrži nitrate koji sami po sebi nisu štetni, no ponovnim zagrijavanjem oni postaju nitrozamini koji mogu djelovati kancerogeno.
Slično vrijedi i za celer, repu i ciklu zbog čega se preporučuje jela s ovim sastojcima pripremate isključivo svježa i u količini dovoljnoj za jedan obrok.
Podgrijavanje juha i variva je prihvatljivo jedino ukoliko iz njih izvadite povrće pa zagrijete samo tekućinu.