Prvi 1383 pregleda 15. srpnja 2022.

Evo koje namirnice ne bismo smjeli podgrijavati

reuters/pixsell/CANVA

S ubrzanim načinom života, podgrijavanje unaprijed pripremljenih obroka postalo je naša realnost. No, jeste li znali da neke namirnice ipak ne bi trebalo podgrijavati jer mogu promijeniti svoja svojstva?

Svi znaju da su mnoge namirnice najzdravije kada ih što manje termički obrađujemo i da je najbolje konzumirati svježe pripremljene obroke bez podgrijavanja. No, uz ubrzani način života u kojemu često nemamo vremena pripremati obroke svaki dan, podgrijavanje hrane koju smo pripremili dan ranije je neizbježno.

Naravno, u tome nema ništa loše, no ipak biste trebali obratiti pažnju na to koje namirnice podgrijavate jer, kako piše Miss7 Gastro, neke od njih mogu promijeniti svoja svojstva i postati potencijalna opasnost za vaše zdravlje. 

Gljive

Gljive su iznimno osjetljiva namirnica. Proteini sadržani u njima se lako uništavaju, osobito pod utjecajem enzima i mikroorganizama. Ukoliko se gljive dobro ne očiste te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u hladnjak, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

No, ako ste pri pripremi jela koristili svježe gljive koje ste dobro očistili te nakon pripreme pospremili ih u hladnjak na ne više od 24 sata, možete ga podgrijati na temperaturi od oko 70°C.

Riža

Riža je namirnica koju često zagrijavamo. No, prema Food Standard Agency to je praksa koju bi ipak trebalo izbjegavati. Problem ne leži toliko u samom zagrijavanju već u čuvanju riže prije podgrijavanja. Naime, sirova riža može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Kada se riža skuha određeni broj spora može opstati, pretvoriti se u bakterije i, ukoliko rižu ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiti do te mjere da proizvode otrove koje uzrokuju povraćanje i proljev. Podgrijavanje riže ne uklanja te štetne otrove.

Špinat i mrkva

Povrće poput mrkve i špinata sadrži nitrate koji sami po sebi nisu štetni, no ponovnim zagrijavanjem oni postaju nitrozamini koji mogu djelovati kancerogeno. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Slično vrijedi i za celer, repu i ciklu zbog čega se preporučuje jela s ovim sastojcima pripremate isključivo svježa i u količini dovoljnoj za jedan obrok.

Podgrijavanje juha i variva je prihvatljivo jedino ukoliko iz njih izvadite povrće pa zagrijete samo tekućinu.

 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?