Evo recepta za kraljicu blagdanskog stola - sarmu
Sastojci:
- Jedna velika glavica kupusa (1,5 kg - 2 kg)
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 2 - 3 žlice sjeckane slanine
- 150 g riže
- 2 glavice luka
- 1 jaje
- List peršina
- 25 g soli
- Vegeta
- Papar
- Suho meso (slanina, rebra)
- Svježe meso (vratina, krmenadle)
- Lovorov list
- Papar u zrnu
- Pola litre pasirane rajčice
- 2 - 3 žlice brašna
- 3 - 4 žlice ulja
- 2 češnja češnjaka
- Šećer
- Bosiljak, majčina dušica, čili, crvena paprika (po želji)
Priprema:
Za početak prodinstajte sitno sjeckani luk i slaninu, a potom dodajte rižu i sve skupa kratko dinstajte. Nakon toga, dodajte mljeveno meso i čim ono promijeni boju, maknite sa štednjaka i pustite da se prohladi.
U prohlađenu smjesu dodajte jaje i začine, promiješajte i pustite da malo odstoji.
Glavicu kupusa razrežite, odvojite listove kupusa, očistite od zadebljanja i isperite pod hladnom vodom ako je prekiselo.
Na svaki list stavite željenu količinu smjese mesa i uvijajte po ukusu. Nakon toga, ostatak glavice kupusa sitno nasjeckajte i dio stavite na dno lonca, a ostatak između sarmi koje u lonac složite u krug. Dodajte i suho i svježe meso te lovorov list i papar u zrnu.
Sarme možete preliti vodom ili umakom od rajčice koji možete napraviti na način da popržite brašno i češnjak na masnoći, dodate malo crvene paprike, podlijete pasiranom rajčicom i začinite po želji.
Sarmu kuhajte oko 2 sata. Dobar tek!
Originalni recept možete pronaći na Coolinarici.