Ljudi oštro osudili nasilje u Kaštelima: 'Ovo mora prestati'

instagram/24sata
Nasilje su osudili svi, od nepoznatih do poznatih i još jednom digli glas kad je to zaista potrebno, a svoje je mišljenje podijelila i dječja psihologinja, Gorana Buljan Flander.
Vidi originalni članak

Gnjusan video nasilja u Kaštel Štafiliću obišao je internet, a grozan čin nasilja strogo su osudili brojni poznati, nepoznati, ali i stručnjaci. Psihologinja i psihoterapeutkinja Gorana Buljan Flander za 24sata se osvrnula na slučaj koji je potresao cijelu zemlju te objasnila kako moramo razlikovati nasilje i sukobe među djecom.

POGLEDAJTE REAKCIJU MAGIC LEONA NA OVAJ SLUČAJ NASILJA:

"Dok u uobičajenom sukobu obje strane imaju otprilike podjednaku moć, fizičku, statusnu, u nasilju je jedna strana primjetno moćnija. Razlika je i u posljedicama. Dok je za vršnjačke sukobe uobičajeno da se razriješe, da se djeca već sutra normalno igraju i druže, a njihove emocije tuge i ljutnje su kratke i prolazne, kod nasilja se jedna strana sustavno osjeća posramljeno, prestrašeno i usamljeno, što se značajno odražava na njeno funkcioniranje", objasnila je dr. Buljan Flander naglašavajući kako djeca počinitelji nisu samo nasilnici, već i dalje djeca.

ISTRAŽILI SMO Vršnjačko nasilje je u porastu, ali mora postojati rješenje

"Ključna je uloga prevencije i rane intervencije. Nijedno dijete kojemu su zadovoljene emocionalne potrebe nije iz čista mira odlučilo postati nasilno. Najčešće su znakovi postojali godinama ranije", objašnjava te dodaje da "osim sankcije za nasilno ponašanje, uvijek i bez iznimke moramo se zapitati što je u pozadini nasilnog ponašanja, koja je to potreba djeteta koja ostaje nezadovoljena pa ju ono nastoji zadovoljiti nasiljem te na koje druge načine ju možemo zadovoljiti. Nijedno dijete ne voli biti etiketirano kao 'zločesto' dijete i ako može zadobiti ljubav, pažnju i odobravanje na druge načine, birat će te druge načine."

Osim mnogih Hrvata koji su oštro osudili ovaj čin nasilja prema dječaku u Kaštelima, na ovaj su se događaj osvrnuli i brojni poznati i svi, bez iznimke, osudili nasilje bilo kakve vrste.

"Nasilju bilo kakve vrste i oblika nije mjesto u 21. stoljeću i želim iskoristiti svoj glas da kažem kako osuđujem ovakvo ponašanje", napisao je youtuber i TikToker, Marco Cuccurin.

Nasilje su osudili još brojni poznati, a među njima i JoomBoosovac Svenky. A nasilje strogo osuđujemo i sami i želimo vas sve još jednom podsjetiti koliko je važno reagirati na nasilje pravovremeno i na pravi način. Jedino ga zajedno možemo smanjiti, a zatim i spriječiti.

ANTIBULLYING Gdje potražiti pomoć ako trpiš nasilje?

 

Posjeti joomboos.24sata.hr