Prvi 485 pregleda 15. ožujka 2019.

Gdje potražiti pomoć ako trpiš nasilje?

unsplash/ilustracija

U antibullying kampanji borimo se protiv vršnjačkog nasilja, a ovdje donosimo nekoliko savjeta gdje potražiti pomoć ako trpiš nasilje

U razgovoru sa stručnjacima iz Hrabrog telefona, dobili smo nekoliko korisnih i konkretnih savjeta - kako si pomoći i gdje potražiti pomoć ako si žrtva nasilja. Obrati pažnju na njih.

1. Recite to nekom starijem

Ako trpite nasilje vršnjaka i ne znate što da radite i kako da si pomognete, pokušajte se obratiti nekom starijem. Roditeljima, prijateljima, braći, sestrama, učiteljima, psiholozima u školi ili stručnjacima koji rade s mladima. Svatko od njih bit će vam itekako voljan pomoći i saslušati vas. Oni će vam najbolje znati dati savjet oko toga kako da se nosite s nasilnicima, što se može napraviti da se nasilje prekine i spriječi i koji su daljnji koraci ka sankcioniranju nasilnika.

2. Nazovite Hrabri telefon

via GIPHY

Stručnjaci i psiholozi koji rade na Hrabrom telefonu bit će vam od velike pomoći ako trpite nasilje i više ne znate kako da se s njime nosite. 

"U slučaju vršnjačkog nasilja, nastojimo potaknuti djecu da se povjere roditeljima, nastavnicima i školskim stručnim suradnicima jer je pomoć odraslih potrebna kako bi se nasilje zaustavilo. Objasnimo im da je škola odgovorna za nasilje koje se događa u školi i u blizini škole, te da su odrasli odgovorni da pomognu djeci. Često je djeci to teško jer imaju razne strahove vezane uz razgovor o problemu s odraslima u svojoj okolini, stoga ih nastojimo ohrabriti i osnažiti. Osim toga, u suradnji s djetetom osmišljavamo konkretan plan onoga što bi dijete moglo učiniti kada se nađe u situaciji kada je u opasnosti, kako bi se dijete osjećalo snažnije i kako bi se lakše nosilo s tom stresnom situacijom", objašnjava psihologinja Mirna Čagalj Farkas iz Hrabrog telefona.

3. Nemojte kriviti sebe

Iako se u slučaju vršnjačkog nasilja često događa da žrtva nasilja za to nasilje krivi sebe te se osjeća bespomoćno i jadno, to je krivi pristup. Onaj tko trpi nasilje nije kriv za to nasilje, ali ponekad je djeci koja ga trpe to teško shvatljivo jer im o tome nitko ne govori. 

"Često u takvim situacijama misle i da su sami odgovorni za to što im se događa, pronalaze razloge za nasilje u nekim svojim osobinama ili ponašanjima. Primjerice, misle da je njihov način oblačenja razlog zadirkivanja pa nastoje to promijeniti i biti sličniji drugima. Najvažnije poruke koje trebaju čuti su da oni nisu ni na koji način odgovorni niti su mogli zaslužiti to što im se događa, kao i da se ne trebaju sami nositi s nasiljem niti sami nastojati riješiti tu situaciju.

Odgovornost za zaustavljanje nasilja je na odraslima i najveći korak koji dijete ili tinejdžer može napraviti je upravo obratiti se nekoj odrasloj osobi koja mu/joj može pomoći. U tom kontekstu, važno je i da se odrasli zapitaju koliko su dostupni djeci i što rade da bi se djeca osjećala sigurno", objašnjava Mirna.

4. Budite bolji i ne uzvraćajte nasiljem

via GIPHY

Iako se ponekad prenaglo napada osobu koja vrši nasilje, ustvari bi se i na nasilnike trebala obratiti pozornost. 

"Kada se nasilje prepozna nikako ne treba izostaviti rad s djetetom koje ga je vršilo. Ta djeca često dolaze iz obitelji u kojima i sami trpe zlostavljanje ili nasilje te im je potrebna pomoć, a prvi korak prema tome je da ih ne obilježimo kao nasilnike ili zlostavljače. Djeca koja vrše nasilje često ne nailaze na empatiju okoline, već na kazne i posljedice, čime ih se u osnovi ne uči empatiji ni primjerenim oblicima ponašanja. Oni trebaju pomoć, jednako kao i djeca koja su žrtve nasilja", govori Mirna.

I zato čak i kad vam je najteže, nemojte uzvraćati nasiljem te i sami postati nasilni. Jer, time se nasilje širi, a mi ga trebamo spriječiti i prekinuti. Obratite se odraslima koji će se potruditi pomoći vam. I vjerujte da ste bolji od nasilja i da ga možete pobijediti. 

Zato #budijak! I potraži pomoć kad ti je ona potrebna. Uvijek postoji netko tko će te slušati i tko će ti biti i više nego voljan pomoći.

POSJETI ANTIBULLYING WEB STRANICU GDJE MOŽEŠ PRONAĆI KORISNE INFORMACIJE, ČLANKE I BROJEVE NA KOJE SE MOŽEŠ OBRATITI U BILO KOJEM TRENUTKU AKO TRPIŠ NASILJE.

Ovaj članak napravljen je u suradnji s Nescaféom po najvišim standardima Joomboos native studija.

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    jako koristan clanak