Ova pita s piletinom i gljivama je idealna za vikend
Sastojci:
- 1 pakiranje kora za štrudle
- 1 velika glavica luka
- 500 g pilećeg mesa
- 500 g šampinjona
- 450 ml kiselog vrhnja
- Šaka svježeg peršina
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- Sol i papar
- Ulje
- 2 dl mineralne vode
- Sezam
Postupak:
Pileće meso začinite i stavite kuhati (ako imate ostatke piletine od prethodnog dana, preskočite ovaj postupak). Za to vrijeme luk isjeckajte na kockice i stavite da se dinsta na laganoj vatri. Dok se luk dinsta, šampinjone nasjeckajte na deblje listove pa ih dodajte u tavu s lukom i malo posolite i popaprite. Po želji možete dodati i neke druge začine. Sve zajedno dinstajte još 10-ak minuta dok šampinjoni ne omekšaju.
Ispod tave ugasite vatru pa šampinjonima dodajte kuhanu piletinu koju ste prethodno natrgali na sitne komade. Piletini dodajte sitno nasjeckani peršin. U jednoj zdjelici pomiješajte 400 ml kiselog vrhnja i dva jaja pa dobivenu smjesu prelijte preko piletine i šampinjona, promiješajte i dodajte jedan prašak za pecivo.
Kore za štrudlu razdvojite pa na jedan list stavite žličicu ulja i dvije žlice minerale vode pa na nju stavite drugu koru i ponavljajte postupak dok ne potrošite četiri kore, ali na četvrtu koru nemojte stavljati ulje i vodu nego na nju stavite dio smjese od piletine i šampinjona. Sve zarolajte i prebacite na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Isti postupak ponovite još tri puta dok ne potrošite sve kore i smjesu od piletine i šampinjona. Dobivene pite premažite smjesom od 50 ml kiselog vrhnja i jednog jajeta pa posipajte sezamom.
Pecite na 200 stupnjeva 40-ak minuta. Kada je pita gotova, ostavite ju nekoliko minuta da se ohladi pa narežite na komade i uživajte!
Dobar tek!