Ovo je najbolji recept za domaću savijaču sa sirom

canva
Ako ste u potrazi za tradicionalnim domaćim receptima za deserte koji će vam savršeno upotpuniti vikend, na pravom ste mjestu jer vam u nastavku donosimo recept za domaću savijaču sa sirom koju ćete apsolutno obožavati
Vidi originalni članak

Sastojci:

Za tijesto

  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
  • 50 dag brašna
  • 10 dag margarina
  • 8 dag šećera
  • 2 žumanjka
  • 2-3 dl mlijeka
  • ¼ žličice soli

Za nadjev

  • ½ kg svježeg kravljeg sira
  • 3 jaja
  • 15 dag šećera
  • 10 dag grožđica
  • 1 limun
  • 1 vanilin-šećer
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 2 žlice pšenične krupice

Za premaz

  • 1 bjelanjak
  • Šećer u prahu za posip

Priprema:

Žumanjke i šećer pomiješajte dok, kako piše Miss7 Gastro,  ne dobijete svjetlu, prozračnu i jednoličnu smjesu. Dodajte joj sir, vanilin šećer, pšeničnu krupicu, oprane i osušene grožđice, kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu. Sve polagano sjedinite pa u dobivenu smjesu dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka koji ste prethodno umutili.

Za tijesto, izmrvljeni svježi ili suhi kvasac pomiješajte s 50 ml mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa ostavite na toplom dok se kvasac ne udvostruči. Kada se kvasac udvostručio, u jednu zdjelu stavite brašno pa dodajte kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanjke, sol i šećer. 

Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne krene odvajati od posude. 

Dobiveno tijesto dobro pokrijte i ostavite na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, podijelite na dva dijela pa svaki dio još jednom premijesite i razvaljajte na debljinu od 1 cm. Pripazite da dužina i širina tijesta odgovaraju veličini tepsije u kojoj ćete peći savijaču.

Tijesto premažite drugom polovicom margarina i nadjevom od sira. Odmah savijte jedan pa drugi dio i stavite u lim koji ste prethodno namastili i posipali brašnom. 

Sve pokrijte ubrusom i stavite na toplo da se diže još oko 40 minuta. Kada su se savijače udvostručile, premažite bjelanjcima i pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva oko sat vremena.

Ostavite sirnicu da se u potpunosti ohladi pa ju režite i prije posluživanja posipajte šećerom u prahu. 

Dobar tek!

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

Posjeti joomboos.24sata.hr