Ako ste u potrazi za tradicionalnim domaćim receptima za deserte koji će vam savršeno upotpuniti vikend, na pravom ste mjestu jer vam u nastavku donosimo recept za domaću savijaču sa sirom koju ćete apsolutno obožavati
Sastojci:
Za tijesto
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 50 dag brašna
- 10 dag margarina
- 8 dag šećera
- 2 žumanjka
- 2-3 dl mlijeka
- ¼ žličice soli
Za nadjev
- ½ kg svježeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 15 dag šećera
- 10 dag grožđica
- 1 limun
- 1 vanilin-šećer
- 1 dl kiselog vrhnja
- 2 žlice pšenične krupice
Za premaz
- 1 bjelanjak
- Šećer u prahu za posip
Priprema:
Žumanjke i šećer pomiješajte dok, kako piše Miss7 Gastro, ne dobijete svjetlu, prozračnu i jednoličnu smjesu. Dodajte joj sir, vanilin šećer, pšeničnu krupicu, oprane i osušene grožđice, kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu. Sve polagano sjedinite pa u dobivenu smjesu dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka koji ste prethodno umutili.
Za tijesto, izmrvljeni svježi ili suhi kvasac pomiješajte s 50 ml mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa ostavite na toplom dok se kvasac ne udvostruči. Kada se kvasac udvostručio, u jednu zdjelu stavite brašno pa dodajte kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanjke, sol i šećer.
Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne krene odvajati od posude.
Dobiveno tijesto dobro pokrijte i ostavite na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, podijelite na dva dijela pa svaki dio još jednom premijesite i razvaljajte na debljinu od 1 cm. Pripazite da dužina i širina tijesta odgovaraju veličini tepsije u kojoj ćete peći savijaču.
Tijesto premažite drugom polovicom margarina i nadjevom od sira. Odmah savijte jedan pa drugi dio i stavite u lim koji ste prethodno namastili i posipali brašnom.
Sve pokrijte ubrusom i stavite na toplo da se diže još oko 40 minuta. Kada su se savijače udvostručile, premažite bjelanjcima i pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva oko sat vremena.
Ostavite sirnicu da se u potpunosti ohladi pa ju režite i prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.
Dobar tek!
Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.