Ovo je najbolji recept za pripremu kiselog kupusa
Sastojci:
- 25 kg kupusa
- 1 kg soli
- 10-ak listova lovora
- pola šake papra u zrnu
- Voda
Dodatno
- Bačva
- Utezi za kupus ili vrećice napunjene vodom
Priprema:
Glavice kupusa operite, uklonite im vanjske listove i izrežite korijen. Glavice kupusa potom slažite u bačvu tako da im je korijen okrenut prema dnu i, kako piše Moja zimnica, slažite ih što je gušće moguće. Možete ih malo i pritisnuti,odnosno nagurati.
U jednu posudu ulijte vode onoliko koliko znate da će prekriti sve glavice u bačvi, dodajte joj sol i miješajte dok se sol ne otopi. Vodu sa soli ulijte u bačvu, dodajte papar i lovorov list.
Po kupusu posložite utege ili vrećice s vodom kako biste spriječili da glavice dolaze u doticaj sa zrakom i zatvorite bačvu.
Bačvu stavite na neko toplije mjesto kako bi se proces kiseljenja ubrzao, za otprilike tjedan dana ju premjestite na neko tamno i hladnije mjesto kao što je naprimjer, podrum.
Nakon 15 dana, vodu iz bačve je potrebno procijediti kako bi se sol i začini promiješali te ju onda ponovno vratiti.
Proces kiseljenja odvijat će se od tri do pet tjedana, ali najbolje je da probate kupus i vidite odgovara li vam okus. Kada kupus postigne željeni okus, onda je spreman za uporabu.