Prvi 28277 pregleda 28. rujna 2022.

Ovo je najbolji recept za pripremu kiselog kupusa

vegan_food_888/instagram

Nakon što smo s vama podijelili recepte za razne vrste zimnice kao što su pekmez, kisela paprika, kompot i slično, sada je red došao i na kiseli kupus. Recept se nalazi u nastavku, a na vama je samo da se bacite na pripremu i kasnije uživate u domaćoj zimnici kakvu su pripremale i naše bake

Sastojci:

  • 25 kg kupusa
  • 1 kg soli
  • 10-ak listova lovora
  • pola šake papra u zrnu
  • Voda

Dodatno

  • Bačva
  • Utezi za kupus ili vrećice napunjene vodom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @balkanske_lepote_tradicije

Priprema: 

Glavice kupusa operite, uklonite im vanjske listove i izrežite korijen. Glavice kupusa potom slažite u bačvu tako da im je korijen okrenut prema dnu i, kako piše Moja zimnica, slažite ih što je gušće moguće. Možete ih malo i pritisnuti,odnosno nagurati. 

U jednu posudu ulijte vode onoliko koliko znate da će prekriti sve glavice u bačvi, dodajte joj sol i miješajte dok se sol ne otopi. Vodu sa soli ulijte u bačvu, dodajte papar i lovorov list. 

Po kupusu posložite utege ili vrećice s vodom kako biste spriječili da glavice dolaze u doticaj sa zrakom i zatvorite bačvu. 

Bačvu stavite na neko toplije mjesto kako bi se proces kiseljenja ubrzao, za otprilike tjedan dana ju premjestite na neko tamno i hladnije mjesto kao što je naprimjer, podrum. 

Nakon 15 dana, vodu iz bačve je potrebno procijediti kako bi se sol i začini promiješali te ju onda ponovno vratiti. 

Proces kiseljenja odvijat će se od tri do pet tjedana, ali najbolje je da probate kupus i vidite odgovara li vam okus. Kada kupus postigne željeni okus, onda je spreman za uporabu. 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?