Nakon što smo s vama podijelili recepte za razne vrste zimnice kao što su pekmez, kisela paprika, kompot i slično, sada je red došao i na kiseli kupus. Recept se nalazi u nastavku, a na vama je samo da se bacite na pripremu i kasnije uživate u domaćoj zimnici kakvu su pripremale i naše bake
Sastojci:
- 25 kg kupusa
- 1 kg soli
- 10-ak listova lovora
- pola šake papra u zrnu
- Voda
Dodatno
- Bačva
- Utezi za kupus ili vrećice napunjene vodom
Priprema:
Glavice kupusa operite, uklonite im vanjske listove i izrežite korijen. Glavice kupusa potom slažite u bačvu tako da im je korijen okrenut prema dnu i, kako piše Moja zimnica, slažite ih što je gušće moguće. Možete ih malo i pritisnuti,odnosno nagurati.
U jednu posudu ulijte vode onoliko koliko znate da će prekriti sve glavice u bačvi, dodajte joj sol i miješajte dok se sol ne otopi. Vodu sa soli ulijte u bačvu, dodajte papar i lovorov list.
Po kupusu posložite utege ili vrećice s vodom kako biste spriječili da glavice dolaze u doticaj sa zrakom i zatvorite bačvu.
Bačvu stavite na neko toplije mjesto kako bi se proces kiseljenja ubrzao, za otprilike tjedan dana ju premjestite na neko tamno i hladnije mjesto kao što je naprimjer, podrum.
Nakon 15 dana, vodu iz bačve je potrebno procijediti kako bi se sol i začini promiješali te ju onda ponovno vratiti.
Proces kiseljenja odvijat će se od tri do pet tjedana, ali najbolje je da probate kupus i vidite odgovara li vam okus. Kada kupus postigne željeni okus, onda je spreman za uporabu.
Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.