Ovo su dokazi da su žene bolje vozačice od muškaraca

canva
Od kada postoje automobili, postoji i ona rasprava - tko je bolji vozač? Žene ili muškarci? Naravno, pripadnici svakog spola za sebe tvrde kako su oni najbolji vozači, no čini se da je znanost ipak stala na stranu žena. Evo zašto
Vidi originalni članak

Žene imaju veći raspon pažnje

Iako danas živimo u svijetu u kojemu je 'handsfree' razgovaranje na mobitel, osobito u automobilu, puno rasprostranjenije i sigurniji način za razgovaranje za vrijeme vožnje (iako se niti to ne preporučuje), muškarci još uvijek dobivaju više kazni i izazivaju više nesreća zbog korištenja mobitela u vožnji. 

Također, kako piše The Storypedia i biologija je stala na žensku stranu jer estrogen, ženski spolni hormon, ženama prirodno daje dulji raspon pažnje pa se mogu bolje i kvalitetnije fokusirati na stanje na cesti.

Muškarci misle da je cesta samo njihova

Mnoga agresivna ponašanja koja muškarci pokazuju za vrijeme vožnje, potvrđuju kako uglavnom smatraju da 'posjeduju cestu', kaže istraživanje. Zanemarivanje drugih vozača rezultira prometnim nesrećama i većim brojem smrtnih slučajeva.

S druge strane, žene imaju drugačiji stav i prihvaćaju koncept 'dijeljenja ceste'. Također, na cestu gledaju kao na živi organizam kojemu se moraju prilagoditi, a nisu niti sklone posesivnom stavu da moraju biti dobre vozačice.

Žene imaju majčinski instinkt

Istraživanje kaže da 80 posto prometnih nesreća s pješacima i biciklistima u Velikoj Britaniji izazovu muškarci. Kada su žene u pitanju, svi znamo kako se one rađaju s majčinskim instinktom i upravo to ih čini odgovornijim vozačima. 

Naime, žene imaju prirodnu sklonost da zaštite ljude oko sebe, ne samo svoje dijete i samim time najmanje prometnih nesreća izazovu majke. 

Muškarci češće piju alkohol i voze

Kombinacija alkohola i vožnje jedan su od vodećih uzroka smrti na cestama, a istraživanje je dokazalo kako su muškarci ti koji su najčešće uhićeni zbog vožnje pod utjecajem alkohola. To se može povezati i s osjećajem moći i 'posjedovanjem ceste' koji su spomenuti ranije u članku. 

Mnogi muškarci smatraju da je nemoguće da je alkohol utjecao na njihovu pažnju i reflekse te da im je vožnja pod utjecajem jednako prirodna kao i, na primjer, hodanje. 

 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

Posjeti joomboos.24sata.hr