Ovo je najsočniji mak kolač za još bolji vikend!
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 grama maslaca
- 150 grama šećera
- 100 ml mlijeka
- 200 grama maka
- 50 ml ruma
- jedan prašak za pecivo
- jedan limun (korica od 1/2 te sok od cijelog limuna)
- malo džema po želji (marelica, višnja, miješano voće...)
- čokolada za kuhanje
Postupak:
1. Mak prvo prelijte vrelim mlijekom i pomiješajte s dvije žlice šećera i praškom za pecivo.
2. Ostatak šećera izmiksajte sa žumanjcima i otopljenim maslacem (šećer dodajte postepeno). Sve sjedinite sa smjesom od maka.
3. Dodajte smjesi koricu od pola limuna te sok cijelog limuna, a zatim promiješajte. Dodajte i rum pa sjedinite.
4. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg te zatim tu smjesu kuhačom, laganim pokretima umiješajte u smjesu od žumanjaka i maka.
5. Stavite biskvit u posudu obloženu papirom za pečenje te pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
6. Sada pripremite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu za kuhanje (oko 300 grama) s ostatkom maslaca - na pari!
7. Kad se kolač ispeče, ostavite ga da se malo prohladi pa ga premažite džemom po vašem izboru, a potom prelijte čokoladnom glazurom.
8. Ostavite kolač da se ohladi kako bi se čokolada stisnula pa poslužite. Dobar tek!
Još ovakvih recepata pronađite na portalu Miss Gastro.